FOTO I VIDEO: Nadomak Novog Sada postoji kuća koja leti hladi, a zimi greje

FOTO I VIDEO: Nadomak Novog Sada postoji kuća koja leti hladi, a zimi greje

Ove godine navršilo se punih četvrt veka od kako porodica Nikolić iz Novog Sada živi u jednoj za mnoge neobičnoj kući – koja se greje uz pomoć sunčeve svetlosti.

Njihov dom nalazi se u Nemanovcima, salašarskom naselju pokraj Novog Sada, a inženjer Aleksandar Nikolić  ju je gradio pet godina najčešće sam ili s jednim pomoćnim radnikom. Često su ga pitali kako mu sve to polazi za rukom jer nije arhitekta, a Nikolić je uvek imao spreman odgovor – da mu je u izgradnji ekološke solarne zemunice jedini saveznik i pomoćnik bilo sunce. Kuću je gradio punih pet godina, a ona je na početku više ličila na betonski, ukopan bunker, prekriven debelim slojem žute vodonepropusne zemlje, kakva je već u ovom delu novosadskog atara.

Komšije, ali i putnici namernici, samo su začuđeno vrteli glavom, jer nisu mogli da zamisle šta će od ovog “bunkera” da ispadne. Tek je na kraju radova postao jasno da je Nikoćeva kuća prava bela lepotica u zelenoj oazi, a takva je i dan-danas.Takvom utisku najviše je doprineo ogroman travnjak, površine oko 5 hiljada kvadratnih metara, kao i oko 400 metara žive ograde i voćnjak.

Ipak, kako Nikolić kaže, do ovoga ne bi došlo da nije upoznao Novosađanina Veljka Milkovića, idejnog tvoraca solarne zemunice koju sada svi nazivaju ekološkom kućom.

Prvu ovakvu zemunicu Milković je patentirao davne 1977. godine, da bi njegova prva knjiga Solarne zemunicedom budućnosti bila objavljena pet godina kasnije, a od 1991. godine do danas knjiga Ekološke kuće, napisana u koautorstvu sa Aleksandrom Nikolićem, štampana je u četiri izdanja.


- Zbog masivne zemljane zaštite moja solarna zemunica može se smatrati racionalnom samogrejnom ekološkom kućom. U nju se ne ulaže ništa što je izuzetno skupo, ušteda energije za grejanje je 85 odsto, a struje za osvetljenje 30 procenata. S nekim inovacijama, koje tek nameravam da objavim, na sunčevoj energiji bi moglo da se uštedi i više od 90 odsto drugih energenata i čak 40 odsto struje koja se troši za kućnu rasvetu–
kaže za naš portal Veljko Milković uz opasku da mu je inspiracija iz sve ovo bila Petrovaradinska tvrđava, odnosno njene katakombe. 

 


Aleksandar Nikolić kaže da je na svoju zemunicu utrošio oko 100 tona armiranog betona i to je, u stvari, i osnovni materijal od kojeg je izgrađena ova solarna samogrejna kuća. U parkinge, prilaze, terase, ugradio je još 40 tona armiranog betona. Na kući nema nikakvih drugih posebnih zahvata, izolacija je uobičajena, prozori su standardni. Kuća ima prizemlje sa ulazom, velikom dnevnom sobom i kuhinjom, radnom sobom i radionicom, a na spratu su dečija, dve spavaće sobe i kupatilo. Iskopanom zemljom prekriveno je 80 odsto kuće, dok je na njoj  posejana trava.


Površina cele kuće je samo 140 kvadrata, i krajnje je neobičnih dimenzija – dvadeset puta pet metara, ali izgleda kao da je mnogo veća, jer se prostire skoro širinom celog placa da bi svi njeni prozori gledali ka jugu. Ta fasada s reflektujućim površinama iznad i ispod prozora, napravljenim od folije nalik na staniol, jedina nije pokrivena zemljom.

Kako Nikolić navodi, u celoj priči najteže je bilo pronaći plac u blizini grada koji je dovoljno velik, a, što je najbitnije, da je orijentisan prema jugu!.

Lepotica iz Nemanovaca nema nikakvo drugo grejanje osim sunčane energije.

- Ono što moram da naglasim jeste da kuća nema ni jednu jedinu pukotinu, u sred zime u blizini kuće nama cvetaju ruže, a oko nas je sneg. Meni se ne isplati da se dogrevam ili hladim klimom, jer to nije ekonomično. Koliko sam zadovoljan životom u kući, da uskoro planiram da jednu takvu u blizini moje sagradim i sinu – navodi Nikolić.


Ističe da kada zimi ima sunca, makar to bilo i jedan dan, u zemunici je  toplo ne samo tog, već i narednog dana, čak i kad je oblačno. Ako imate dva sunčana dana, onda otprilike još dva dana uživate u toj toploti. Kolika će ušteda u grejanju biti zavisi od razmaka između sunčanih dana. A za vreme blagih zima s mnogo sunčanih dana, kakva je bila naročito ova poslednja, možete da prođete s neznatnim dogrevanjem.

Kao što je preko zime najvažnije ugrabiti svaki sunčev zrak, preko leta je bitno sakriti se. Zato je kuća projektovana tako da sunce zbog svog visokog položaja na nebu potpuno sija iznad kuće i sunčevi zraci od 5. maja do 15. avgusta ne ulaze u kuću. Visoke temperature preko 35 stepeni Celzijusa napolju podižu temperaturu u kući sa 24ºC na maksimalno 28ºC i to se, recimo, dešavalo letos kada je spoljna temperatura bivala i preko 40 stepeni.


Jedina energetska briga preko leta jeste negovanje travnjaka na krovu. Naravno, potrebno ga je često zalivati kako ga sunce ne bi spržilo. Međutim za Nikoliće ni ovo nije prevelika briga, jer imaju svoju vodu, pa im ni tu troškovi nisu preveliki.

- Našu bundu od trave moramo mnogo da negujemo, jer nam zimi čuva toplinu. Travnjak je jedna od najvažnijih stvari, kao pokrivač na kući, kao ćebe na detetu, veoma brižljivo brinete o njemu – priča Aleksandar Nikolić. 

U tu svrhu ugrađene su tri prskalice na krovu.

- Pored deset puta nižih troškova održavanja i nekoliko puta dužeg veka trajanja, ova kuća ima i druge, ne manje značajne prednosti. Zemljani sloj štiti od spoljnih elektromagnetnih zračenja, buke i vibracija, a okruženje zelenilom produžava životni vek stanara. Povećana je, takođe, i sigurnost u slučaju zemljotresa, olujnih vetrova pa i ratova – kaže idejni tvorac Milković.

Do sada je izgrađeno desetak ovakvih kuća, a u  Novom Sadu ih ima četiri.


Tekst:
Ljiljana Natošević Milovanović
Foto: Privatna arhiva Veljka Milkovića

Oceni vest:
32
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dare NS

  pre 2131 dan i 5 sati

  Bravo,kad bi naišao na odobravanje javnosti...i nadležnih za masovnu izgradnju...,ušteda!!!

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Jedan s brda

  pre 2130 dana i 9 sati

  Sve je ovo super i energetski genijalno. Nisam gradjevinac ali jedino me brine da je upotrebljeno 100 tona armiranog betona - ne znam da li je sa tom potrosnjom betona isplativa masovna upotreba. Koliko materijala sve zajedno (beton, cigle/blokovi, cement itd) treba za klasicnu kucu od 140 kvadrata ?

  Oceni komentar:
  1
  1