FOTO i VIDEO: Novi Sad domaćin godišnje skupštine Evropske horske asocijacije

FOTO i VIDEO: Novi Sad domaćin godišnje skupštine Evropske horske asocijacije

Članovi Evropske horske asocijacije na čelu sa predsednikom asocijacije Dermotom O'Kalahanom i generalnim sekretarom Sonjom Grajner bili su gosti na prijemu u Gradskoj kući, a domaćin im je bio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Evropska horska asocijacija je mreža organizacija, horova i individualnih članova na polju zajedničkog muziciranja u Evropi koja kroz svoje članstvo okuplja više od 2 i po miliona pevača, dirigenata, kompozitora, edukatora i menadžera u preko 40 evropskih zemalja.

Godišnja skupština ove asocijacije održava se svakog novembra u nekom od evropskih gradova, a ove godine je za domaćina godišnjeg okupljanja članstva odabran Novi Sad.

Veliko je zadovoljstvo što je Novi Sad u godini kada nosi titulu evropske prestonice kulture izabran da bude domaćin godišnje skupštine Evropske horske asocijacije. Pripala nam je ta čast da ugostimo horsku elitu kao prvom gradu, ne samo u Srbiji nego u regiji i na Balkanu. Novi Sad ima dugu horsku istoriju, a prvo pevačko društvo u gradu zvanično je osnovano 1860. godine. Novi Sad je i čvrsti stub Srpske horske asocijacije. U našem gradu je održano već nekoliko horskih festivala, baš po uzoru na festivale koje organizuje Evropska horska asocijacija, a "Singing Bridges – Raspevani mostovi" je najveći od tih festivala, održan uspešno ove godine, u sklopu programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture – rekao je Rožić i poželeo gostima da naredna tri dana iskoriste na najbolji način doprinoseći budućnosti Evropske horske asocijacije.


Prijemu su prisustvovali svi članovi upravnog odbora te asocijacije, a među njima, po prvi put i neko iz naše zemlje, Tamara Adamov Petijević, koja je odnedavno postala član Upravnog odbora Evropske horske asocijacije. Ona je na svom Fejsbuk profilu objavila kako zvuči kada dirigenti i horski menadžeri čitaju "s lista" note koje su dobili na prijemu u Gradskoj kući. 


Uprava za kulturu Grada Novog Sada je u nekoliko navrata podržala Omladinski horski festival, koji je 2019. godine, pre pandemije, okupio čak 400 mladih pevača iz nekoliko zemalja.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan