FOTO I VIDEO: Studenti i građani "talasaju" Novi Sad, govorili Nikola Sibinčić i Sergej Trifunović

FOTO I VIDEO: Studenti i građani "talasaju" Novi Sad, govorili Nikola Sibinčić i Sergej Trifunović

Sedmi protest "1 od 5 miliona - Stop krvavim košuljama" u Novom Sadu počeo je danas na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta u 18 časova.

Kao i prošlog petka, protestu su se prethodno priključili studenti Univerziteta u Novom Sadu. Oni su se okupili u 17 sati kod fontane ispred Studentskog doma "Slobodan Bajić" gde im se obratio glumac Sergej Trifunović, predsednik "Pokreta slobodnih građana" a zatim i predvodio kolonu koja je išla ka centru. Zajedno sa njim, akademski građani su uzvikivali "Ostavke!", "Vučiću, lopove!". Na kratko su zastali na raskrsnici kod Izvršnog veća, stajali ispred reportera RTV-a kojima su uzvikivali "Lopovi – RTV!", seli su na put i nastavili da zvižde a zatim nastavili šetnju. Studentima su se obratili parolama "Studenti ne ćute!", a građanima sa "Izlazite napolje!", "Čiji grad – naš grad!", "Bando napredna" i "Vučiću odlazi!" Tačno u 18 časova, stigli su na Pozorišni trg.Na trgu ispred SNP-a i tokom trajanja protesne šetnje izložene su Koraksove karikature, a jedan od njegovih novijih radova – na kojem je prikazan Aleksandar Vučić kako se grčevito drži za glasačku kutiju i tako pokušava sačuvati od talasa građanskog nezadovoljstva – predstavlja i glavnu poruku novog protesta: Talasaj!

 Okupljenim građanima ispred pozorišta prvo se obratio  student, sportista i višestruki pobednik takmičenja u besedništvu Nikola Sibinčić. Pozdravio je "slobodne građane otetoga grada". Rekao je da ostaje ovde i da ga niko neće oterati, da Vučić ne može da odloži svoj kraj a da će krivcima za sadašnje loše stanje u društvu suditi istorija. "Ovo je pravo vreme, ovo je ta šansa, mi smo ti ljudi!"Sibinčić je rekao je da ekspanzija virusa u srbiji ne traje od pocetka januara već skoro 10 godina. Obavestio je prisutne da zbog zdravstvenih problema u Novi Sad nije došao čuveni karikaturista Predrag Koraksić Koraks. Umesto njega, govorio je Sergej Trifunović.

 Trifunović je rekao da je razočaran odzivom studenata koji su uvek bili nosioci promena i primetio je da je kod studenskog doma "Bajić" danas bilo oko 300 do 350 studenata a menza je bila puna. Oštrim rečima i svojim prepoznatljivom "necenzurisanim" rečnikom kritikovao je i Nenada Čanka i rekao je da neće dozvoliti da se Vojvodina otcepi...Rekao je da zlo u Srbiji traje 29 godina,a da su najveći problem Ljajići, Čanci, Jovanovići...Poručio je da se u zemlji mora vratiti čvrstina i snaga institucija i da tada neće biti važno ko je na vlasti da bi sve funkcionisalo. Dodao je i da  je ušao u politiku da bi je vratio građanima. Okupljene Novosađane oko 18.40 sati poveo je u šetnju rečima da želi da digne Novi Sad na noge. Uz već uobičajene pesme, mogle su se čuti poruke: "Izlazi i bori se!", "Ostavke"...

 


Podsećamo da je grad jutros osvanuo oblepljen plakatima u kojima su vređani učesnici protesta. Građani su skidali uvredljive plakate na mestima na kojima su nailazili na njih.Po nezvaničnim procenama, na protestu je bilo između tri i četiri hiljade nezadovoljnih građana.  Pogledajte video snimak dela šetnje: 


 

RUTA SEDMOG PROTESTA:

Sa Pozorišnog trga kolona skreće desno duž ulice Jovana Subotića, zatim levo u Kisačku, pa opet levo u Bulevar kralja Petra Prvog. Nakon toga skreće se na Bulevar oslobođenja, pa u Jevrejsku a zatim se  vraća na raskrsnicu kod Norka, gde je i kraj ovonedelljne šetnje.

Oceni vest:
22
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Realno

  pre 1969 dana i 18 sati

  Kako su protesti samo u Novom Sadu, imali protesta i u drugim gradovima ili je to samo planirano u Novom Sadu

  Oceni komentar:
  6
  2