Foto istraga: Šta krije skelet Radničkog univerziteta

Foto istraga: Šta krije skelet Radničkog univerziteta

Odmah na ulazu, kroz koji se mora provlačiti, vidljivi su tragovi života i raznih drugih aktivnosti. Ali na višim spratovima, kada strah i oprez malo popuste, mogu se naći prava mala umetnička dela ….

Prošlo je petnaest godina od strahovitog požara koji je izbio 6. aprila 2000. godine na 12. spratu Radničkog univerziteta. Ovaj požar odneo je jedan život, a šestoro ljudi je povređeno.

Obnova zgrade se ne nazire, nekadašnje mesto gde su mladi Novosađani dolazili na časove jezika, razne dopunske aktivnosti i sekcije danas je od rugla grada postalo i ozbiljna opasnost. Tek od pre nekoliko meseci svi ulazi su zatvoreni daskama, što i nije neka prepreka. Građani se često žale da sa gornjih spratova kostura ove zgrade lete kamenice i flaše koju su padale na kolovoz i vozila parkirana u blizini.

Odmah na ulazu, kroz koji se mora provlačiti, vidljivi su tragovi života i raznih drugih aktivnosti. Dušeci i stari madraci, časopisi, flaše i šoljice za kafu nalaze u nekadašnjim toaletima gde su, koliko toliko, zaštićeni od promaje. Oprez i strah dodatno su pojačani hukom i sablasnim zavijanjem vetra. Čovek se trgne od svakog goluba koji proleti. Bez obzira na zaštićen ulaz na stepenicama srećemo dvojicu momaka koji su došli da "malo iskuliraju". Nisu raspoloženi za priču i odmah odlaze. Na višim spratovima, kada strah i oprez malo popuste, mogu se naći stvarno zanimljivi grafiti. Autori su se potrudili i za neke radove se može reči da su prava umetnička dela koja se poigravaju sa gledaočevom percepcijom pespektive. Na krov se stiže merdevinama, kroz rupu na tavanici.

Ali, kako to sve izgleda, najbolje će dočarati fotografije koje slede.

Ulazni hol 

Stepenice koje vode na prvi sprat

Prvi sprat

 

Grafiti na trećem spratu 

Posetioci

Kancelarija

Tragovi života 1

Tragovi života 2

Okno lifta

Pogled kroz okno lifta

Grafit na višim spratovima 1

Grafit na višim spratovima 2

Grafit na višim spratovima 3

Grafit na višim spratovima 4

Pogled na Tvrđavu

Pogled na ulicu

Užad i metalne sajle

Izlaz na krov

Sa ulice 

Više fotografija pogledajte u foto-albumu ispod teksta.

Oceni vest:
10
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan