FOTO: Na Bulevaru oslobođenja u toku radovi na unapređenju zelenila

FOTO: Na Bulevaru oslobođenja u toku radovi na unapređenju zelenila

Bulevar oslobođenja je jedna od najprometnijih i najznačajnijih saobraćajnica u Novom Sadu, čineći jedan od tri putna pravca koja povezuju bačku i sremsku obalu Dunava na prostoru Grada.

Projektom JKP "Gradsko zelenilo", čija realizacija je počela tokom prošle nedelje, planirano je da se postojeće zelene površine unaprede sadnjom vegetacije niže spratnosti kako bi se sprečilo intezivno širenje izduvnih gasova, buke i prašine sa kolovoza na okolne pešačke prostore.


Takođe, sa ciljem da se životni vek postojećeg drvoreda platana produži, izvršiće se njihovo orezivanje uklanjanjem suvih i oštećenih grana, s obzirom da se radi o drveću starom više decenija. Na mestima gde u drvoredu nedostaju sadnice biće izvršena popuna., kažu u "Zelenilu". 

– Postojeće zelenilo razdelnog ostrva zahteva revitalizaciju kako bi se formirao intezivan tampon zelenila sa ciljem smanjenja nepovoljnih uslova sredine, a čiji je uzročnik vrlo intezivan saobraćaj. U te svrhe izvršiće se sadnja većeg broja nižeg drveća, žive ograde i perena, ali i postavka metalne konstrukcije – navodi se u saopštenju.


Sa ciljem da se zelenilo unapredi i oplemeni u funkciji zaštite životne sredine, pored navedenog predviđena je i sadnja različitih vrsta lišćarskog drveća i dekorativnog šiblja.

Planirana je sadnja 283 stabla lišćara sledećih vrsta (koprivić, ukrasna trešnja, jasen okruglaste forme, vrba, zlatna kiša i dud žalosne forme). U okviru kategorije šiblja planirana je sadnja 5.231 komada sadnica. Za potrebe podizanja 128 m žive ograde u razdelnom ostrvu odabran je tamariks. Izvršiće se rekonstrukcija uništenog travnjaka na ukupno 3831 m2.


Kako bi se unapredili javni prostori za miran odmor, projektom će biti postavljene 23 parkovske klupe i postaviće se zaštitni stubići kako bi se sprečilo dalje uništavanje rekonstruisanog travnjaka, navode u JKP "Gradsko zelenilo". 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan