FOTO: Na Slanoj bari počeo 18. Ilindanski crkveno-narodni sabor

FOTO: Na Slanoj bari počeo 18. Ilindanski crkveno-narodni sabor

Kako javljaju iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada, Miloš Vučević je danas prisustvovao liturgiji u okviru 18. Ilindanskog crkveno-narodnog sabora, koji organizuju Srpska pravoslavna crkva (Parohija pri Hramu Vaznesenja Gospodnjeg) i Centar za negovanje tradicija podneblja "Ravničar" iz Novog Sada.

Gradonačelnik je potom obišao i izložbu "Novi Sad u revoluciji 1848-1849. godine", o kojoj je govorio direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev, a koja će u naredna dva dana biti postavljena u sklopu sportsko-poslovnog kompleksa "Slana bara". Time je počela i tradicionalna manifestacija "Grom fest", ispred Crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Sentandrejskom putu.


- Čestitam svim građanima koji slave današnji praznik, Svetog Iliju i želim da se zahvalim sveštenstvu Hrama na pozivu da sa žiteljima MZ “Кlisa“, "Slana bara" i "Vidovdansko naselje" prisustvujem obeležavanju jednog od najvećih hrišćanskih praznika. Ovo je takođe i datum kad je pre 18 godina počela izgrdanja hrama, koji je danas epicentar duhovnog života građana ove tri mesne zajednice. U duhu današnjeg praznika, organizovano je više manifestacija, a jedna od njih je i izložba u holu dvorane "Slana bara" posvećena jednom veoma bitnom istorijskom momentu za naš grad i pokrajinu –
rekao je Miloš Vučević.


- Nastavićemo snažno da investiramo u ovaj deo grada, a već naredne nedelje očekujemo saglasnost Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i urbanizam za početak najveće ovogodišnje investicije, tj. za početak izgradnje Sentandrejskog bulevara. Ta investicija će promeniti fizionomiju i karakter ove tri mesne zajednice i popraviti kvalitet života građana. Paralelno sa ovom investicijom, planiramo i nastavak proširenja kanalizacione mreže, a zahvaljujući građanima koji pružaju podršku celom procesu, napredujemo u tom zadatku. Trenutno teku radovi na rekonstrukciji Sentandrejskog mosta koji nije rekonstruisan više decenija, a zajedno Grad Novi Sad i preduzeće "Putevi Srbije" vrše rekonstrukciju i projektovanje novog mosta, tzv. "sentanderejkog blizanca", kako bi budući bulevar dobio pun profil. Jedan od prioriteta Grada je i izgradnja vrtića u Orahovoj ulici, a mi smo taj projekat kandidovali i Svetskoj banci, koja je pokazala veliku zainteresovanost za finasiranje izgradnje
 – dodao je gradonačelnik.


Starešina Hrama protojerej Branko Ćurčin istakao je da će i ove godine uz prigodan program visoke umetničke vrednosti biti obeležen ovaj, u srpskom narodu, poznati verski praznik na kome se iskazuje zborovanje, sabranje i zajedništvo. On je naglasio da će u programu učestvovati SКUD "Železničar" – Folklorni ansambl "Vila", КUD "Mitropolit Stefan Stratimirović" iz Кulpina, КUD "Stevan Mokranjac" iz Кaća, КUD "Vinogradar" iz Ledinaca, КUD "Stepino kolo" iz Stepanovićeva, kao i glumci, tamburaši, gajdaši i guslari, a biće upriličen i vatromet. U nedelju ujutru će tim povodom biti upriličen i Memorijalni turnir u malom fudbalu "Zoran Đaković" u sportsko-poslovnoj hali "Slana Bara".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan