FOTO: Na Telepu otvorena nova zgrada Hitne pomoći

FOTO: Na Telepu otvorena nova zgrada Hitne pomoći

Novi objekat Zavoda za hitnu medicinsku pomoć na uglu ulice Ilariona Ruvarca i Bulevara Patrijarha Pavla počeo je da radi.

Da podsetimo, novootvoreni objekat izgrađen je na prostoru omeđenom Bulevarom Patrijarha Pavla, Jastrebačkom i ulicom Ilariona Ruvarca. Takođe, izgrađene su interne saobraćajnice za pristup vozila hitne pomoći garaži, sa dva ulaza u kompleks (sa Bulevara Patijarha Pavla i iz Jastrebačke ulice), čime je omogućena brza i efikasna saobraćajna komunikacija. Izgradnju su zajednički, i u jednakim delovima, finansirali Grad Novi Sad i AP Vojvodina.




- Ovo je dokaz da kada imamo istu viziju mnogo brže i efikasnije ostvarujemo zacrtane planove. Mislim da će zaposleni imati najbolje uslove za rad u celoj Srbiji, a takve uslove zdravstvene zaštite zaslužuju i Novosađani koji redovno plaćaju poreze i ostale obaveze prema državi. Otvorena saradnja sa svim nivoima vlasti obezbeđuje više novca u Novi Sad, i tako se iskazuje ljubav prema gradu. Od presudnog značaja nam je da na naš jedan dinar, dobijemo još po jedan i iz Pokrajine i iz Republike, jer tako brže možemo da realizujemo važne zadatke. Vrednost ove investicije je oko 340 miliona dinara, a kupili smo i četiri nova vozila hitne pomoći. Tokom prethodne četiri godine, mimo ovog projekta, Grad je uložio 146 miliona dinara u Zavod za hitnu medicinsku pomoć, u nameri da njihove usluge budu što dostupnije kada je to potrebno. Važna informacija za roditelje je da od večeras na ovoj adresi radi dežurna noćna pedijatrija, sa najboljim lekarima i opremom –
naglasio je na otvaranju objekta gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da se za oko petnaest dana očekuje da krenu radovi na izgradnji Senantandrejskog bulevara, još jednoj važnoj investiciji, koju Grad finansira zajedno sa Pokrajinom i Republikom, a koja je vredna preko 700 milona dinara.



- Ubeđen sam da će u novom, i odlično opremljenom objektu, sistem funkcionisanja novosadske hitne pomoći biti mnogo efikasniji. Ovo je primer kako treba realizovati ovako veliku investiciju, jer je ceo posao završen za manje od godinu dana. Pokrajinska vlada će nastaviti da sprovodi sve važne projekte sa Gradom Novim Sadom, ali i da investira u oblast zdravstva. Uspeli smo da za dve godine uložimo više od tri milijarde i 750 miliona dinara u povećanje nivoa zdravstvene zaštite u Vojvodini
– rekao je Igor Mirović.

 


Кompleks Zavoda sadrži dve celine, zapadni deo – objekat Hitne pomoći površine 2.700m2, i istočni – objekat garaže za vozila hitne pomoći, površine 2.300 m2. U prizemlju su smeštene noćne ambulante za decu i odrasle, sa svim potrebnim pratećim sadržajima, kao i ogranak apoteke sa dežurstvom od 24 časa dnevno.



Na prvom spratu smešten je edukativni centar za obuku zaposlenih prilikom masovnih nesreća, elementarnih nepogoda i vanrednih situacija, kao i potencijalni smeštaj ugroženih građana za vreme istih.



Drugi sprat namenjen je za trijažno-distributivni centar, kao i za kancelarijski prostor. Na trećem spratu je prostor rezervisan za upravu i administraciju.


Garaža sadrži parking za specijalizovana sanitetska vozila, a u suterenu je tehnički blok koji podrazumeva prostorije za popravku, pranje i dezinfekciju vozila, skladište rezervnih delova za vozila, prostoriju za medicinski otpad, kao i energetski blok.

 


Prema rečima direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Bogdana Živanovića ta ustanova je prošle godine realizovala preko 50 000 pregleda na terenu, 20 000 u noćnim ambulantama, 20 000 sanitetskih transporta i 50 000 dijaliznih transporta, a vreme reakcije na prvi red hitnosti je šest minuta i devet sekundi , što je sporije za samo sedam sekundi od najbrže reakcije hitne pomoći u svetu.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Džabu

    pre 2106 dana i 13 sati

    Hoće li sada izlaziti po pozivu građana ili će nas i dalje ostavljati na samrti, kao npr kada se mom ocu, srčanom bolesniku slošilo?

    Oceni komentar:
    1
    0