FOTO: Nagrade za najbolje učesnike projekta "Dani informatike u školama Vojvodine" 

FOTO: Nagrade za najbolje učesnike projekta "Dani informatike u školama Vojvodine" 

Plaketa "Prof. Stjepan Han" za postignut uspeh u okviru akcije "Dani informatike u školama Vojvodine", dodeljena je OŠ "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina.

Završna manifestacija održana je u sredu u amfiteatru Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, a većina učesnika je zbog pandemije ovom svečanom događaju prisustvovala preko Zoom aplikacije.


Prema rečima dekana FIMEK-a, profesora dr Dragana Soleše, IT delatnost je jedna od najznačajnijih u Srbiji i zato će fakultet nastaviti razvijati primenu informatike u pokrajinskim školama.

To je od krucijalnog značaja i mi to radimo preko deset godina. Na taj način jačamo, ne samo kapacitet fakulteta, nego i društvenu svest i odgovornost kako treba da se odnosimo prema najmlađima i kako treba da se odnosimo prema novoj narastajućoj disciplini 21. veka. Prema svim istraživanjima, u naredne dve decenije to će biti dominantna delatnost, ne samo u Srbiji, nego i u okruženju. Najnoviji podaci nam govore da je samo iz IT delatnosti naša država ostvarila prihod od 1,6 milijardi dolara. O tome treba da razmisle nadležni organi, država i da učine još veći pomak ka razvoju ovog sektora i ovo treba da bude izvozna i najvažnija razvojna šansa naše zemlje – istakao je Soleša.


Predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, profesor dr Slobodan Popov,  izjavio je novinarima da su bili prijatno iznenađeni rezultatima u uslovima pandemije.

Veći broj škola se prijavio u odnosu na prethodne godine, što nismo očekivali. Videli smo jedno poboljšanje kod obrazovnih ustanova, sve više je korišćena informaciona tehnologija zbog komunikacije sa učenicima.  To je verovatno zbog sinergije naših aktivnosti i uslova u kojima škole rade zbog pandemije. Na taj način se stanje u informatici pomerilo u pozitivnom smislu, što se tiče naših osnovnih i srednjih škola – rekao je Popov.

Profesor je dodao da su posebno nagrađeni i najbolji školski sajtovi.

Onda smo imali doprinos bazi znanja kao nagradu, pa doprinos digitalizaciji škole kao jedan veoma značajan proces. Zatim, imali smo za reviju obrazovnog softvera jer veliki broj nastavnika radi svoje softvere, što znači – prilagođavaju se određenim platformama za svoj nastavni predmet, tako da mogu bolje da koriste onlajn nastavu koja je sada bila učestala. Imali smo posebne nagrade za učenike koji su postigli određene rezultate tokom ove školske godine iz oblasti robotike i informatike. Tu su bile i istraživačke i inovativne aktivnosti, pa oblast "filmić". Sve su to aktivnosti koje mi pokrivamo sa ovim našim projektom i zahvaljujući tome smo danas na završnoj manifestaciji gde ćemo im dodeliti zaslužena priznanja – objasnio je Slobodan Popov.


Predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, ujedno je izrazio žaljenje što su ovogodišnje nagrade vrlo skromne. To je posledica toga što Pokrajinsko izvršno veće poslednje dve godine izdvaja sve manje novčanih sredstava za "Dane informatike u školama Vojvodine".

Ovaj projekat se održava petnaest godina, plaketa se dodeljuje dvanaest godina, a FIMEK je domaćin deveti put.

Pokrovitelji su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine i nacionalne zajednice i Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment – FIMEK. Organizator i realizator je Centar za razvoj i primenu nauke,tehnologije i informatike – CNTI.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan