FOTO: Najboljim novosadskim đacima uručene Vidovdanske nagrade u Gradskoj kući

FOTO: Najboljim novosadskim đacima uručene Vidovdanske nagrade u Gradskoj kući

Gradonačelnik Miloš Vučević i predsednica Skupštine Grada Jelena Marinković Radomirović uručili su pohvalnice, odnosno Vidovdansku nagradu, učenicima novosadskih osnovnih i srednjih škola koji su osvojili nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima prošle školske godine.

Vidovdanska nagrada dodeljuje se od 2015. godine, a u ovoj školskoj godini, dodeljene su 783 Vidovdanske nagrade, kao i deset Vidovdanskih nagrada na osnovu Zaključka Gradonačelnika Novog Sada za izuzetne rezultate na naučnim olimpijadama i svetskim takmičenjima u oblasti sporta i umetnosti, koji nisu u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu, ili sport i omladinu.

– Uvek uživam proslavljajući na ovaj način Vidovdan, veliki praznik za koji nas vezuju slavni, ali teški događaji. Slaveći vaše uspehe i pobede, menjamo narativ i priču o nama, pa i ovaj praznik, postaje praznik dobre budućnosti. Ponosan sam na to što Novi Sad svake godine ima sve više šampiona, sve veći broj najboljih učenika na različitim takmičenjima. Oni su snaga i garant sigurne budućnosti. Na naslovnim stranama češće treba da budu najbolji među nama, oni koji pobeđuju znanjem i radom. Siguran sam da će ovi sjajni mladi ljudi nastaviti putem uspeha, jer potrebno je da radimo na sebi i da učimo ceo život – istakao je Vučević i dodao:


Želim da vas zamolim da ostanete ovde, školujte se u inostranstvu, govorite što više jezika, ali vratite se ovde da vodite naše ustanove, škole, gradove, da bi naša zemlja bila bolje mesto za život svih. Treba da prestanemo sa pričom da je na nekom drugom mestu bolje, jer mi uređujemo našu kuću, i kao građanin, roditelj i gradonačelnik voleo bih da ovde stvarate svoje porodice. Sve što ulažemo i gradimo, činimo da bi naša deca ovde pronašla svoje mesto.

Prisutnima se takođe obratila direktorka Muzičke škole "Isidor Bajić" Radmila Rakin Martinović.

– Za uspeh su potrebni talenat i rad, ali da bi taj rad bio kvalitetan, potrebni su fantastični mentori puni želje da prenesu znanje. Naš grad je vodeći kada je reč o obrazovanju i centar kulture Evrope. Naša muzička škola je lepša i opremljenija od većine škola u drugim gradovima u Srbiji i mnogo šire – naglasila je Rakin Martinović.


U ime nagrađenih učenika obratila se Lana Zorjan učenica drugog razreda violine Srednje muzičke škole "Isidor Bajić". Lana je imala izuzetne rezultate na takmičenjima, a najveći uspeh je postigla na 64. Internacionalnom takmičenju violinista "Jaroslav Kocian" u Češkoj gde je osvojila prvu nagradu i proglašena za laureata tog prestižnog takmičenja. Ona se zahvalila Gradu Novom Sadu što nagrađuje najbolje učenike.

– Želja mi je da ostanem u svojoj zemlji, da aktivno učestvujem u kulturnom životu Novog Sada i Srbije, a da našu umetnost širim u druge krajeve sveta – poručila je Lana Zorjan.

Svečanosti povodom Vidovdanske nagrade, doprineo je vrsni hor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan