FOTO: Nova priča čuvene petrovaradinske stene

FOTO: Nova priča čuvene petrovaradinske stene

Veliki monoksil - čamac napravljen od jednog komada drveta dominira sveže rekonstruisanim krilom Muzeja grada Novog Sada.

To najstarije plovilo, pronađeno je potopljeno u Dunavu u blizini Tvrđave sredinom prošlog veka. Sada je "zvezda" nove stalne postavke Muzeja koja posetiocima prikazuje dinamičnu prošlost petrovaradinske stene i kontuinuitet nastanjivanja na tom strateški važnom mestu.


Izložba "Tvrđava" je koncipirana upravo tako da naše sugrađane, kao i goste grada upozna sa dinamičnim istorijskim i graditeljskim procesima i poduhvatima koji su se kroz istoriju odvijali na ovom važnom strateškom mestu. Većina posetilaca nije upoznata sa činjenicom da su utvrđenja na ovom prostoru postojala još od antičkog vremena, a da tragovi života sežu do kamenog doba. Zato je veliki deo izložbe posvećen upravo tim najstarijim slojevima i kulturama, zatim sledi segment izložbe posvećen srednjovekovnom utvrđenju Belafons i na kraju izgradnji Petrovardinske tvrđave koja je ostala očuvana od 18. veka pa sve do danas – objašnjava Vesna Iković, žena koja je već gotovo deceniju na čelu Muzeja grada Novog Sada

U sklopu izložbe, posetioci i dalje mogu da prošetaju sada uređenim podzemnim galerijama gde se nalazi i bunar koji je bio centar vodosnabdevanja Tvrđave. Sem toga, kroz različite medije, slike, priče, kostime i alate koji su pronađeni, Muzej grada Novog Sada oživljava priču svih naroda koji su na ovoj steni živeli.



Nova stalna postavka o Tvrđavi je pre svega veoma edukativna i svim turistima koji je posete pružiće mnoštvo informacija o mestu na kojem se nalaze. Koncept izložbe je takav da svaki posetilac može da prilagodi koliko vremena će provesti u razgledanju, a što zavisi od njegovog stepena interesovanja. Takođe, obilaskom Velikog ratnog bunara u čiji prostor se ulazi iz same izložbe, doživljaj je još potpuniji, a vreme "potrošeno" na dobar način – dodaje direktorka Muzeja.

Uz novu, stalnu postavku, Muzej grada Novog Sada, uz pomoć gradske uprave, do kraja godine priprema još dve velike izložbe. Prva na redu je izložba "Milan Konjović" u Zbirci strane umetnosti. Radi se o delima čuvenog srpskog slikara koja su deo privatne kolekcije Marčić. Biće izloženo oko četrdeset radova koje je umetnk stvarao u periodu od 1916. pa sve do 1986. godine u različtim tehnikama, a posebno je zanimljivo da se radi o delima koja do sad nisu često izlagana, pa će izložba biti podjednako zanimljiva i najširoj javnosti, kao i poznavaocima Konjovićevog stvaralaštva. 

Druga izložba koja će biti priređena u prostoru Muzeja grada Novog Sada, tačnije u renoviranom prizemnom delu centralne zgrade, je izložba inspirisana životom Mileve Marić Ajnštajn. Radi se umetničkoj interpraticiji Dušana Jovovića, u kojoj upotrebom savremnih medija i tehnologija, ali i klasičnih umetničkih izraza, iznosi vlastita promišljanja o životu i radu ove znamenite žene.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan