FOTO: Novi Sad dobio prvi park za pse, do kraja godine još dva

FOTO: Novi Sad dobio prvi park za pse, do kraja godine još dva

Završen je prvi uređeni prostor za istrčavanje pasa u Novom Sadu. Ovaj prostor se nalzi na Novom naselju, na uglu Ulica Bate Brkića i Seljačkih buna. Reč je o površini od 4.000 m2 na kojoj je posađeno oko 40 stabala platana, leske, javora, hrasta lužnjaka, jasena i lipe. Na toj lokaciji rekonstruisan je travnjak površine 525 m2, a postavljeno je šest rekvizita za igru pasa, pet klupa i česma. Postavljene su i korpe za otpatke, kao i posebne korpe za odlaganje psećeg izmeta. Površina za istrčavanje pasa u potpunosti je ograđena žičanom ogradom visine 1,30 metara.

 

 

 

- U Novom Sadu je otvoren prvi park u Vojvodini za istrčavanje pasa, a ovaj na Novom naselju je prvi u nizu od tri koja ćemo do kraja godine imati u gradu. Ova inicijativa je potekla od građana, vlasnika pasa, odnosno od dela odbornika Skupštine grada, pre svega Daniela Borbaša i njegove odborničke grupe, koji su došli kod mene sa tim predlogom i istakli da Novom Sadu nedostaje ovakav park. Svesni toga, uvidevši sve argumente, prihvatili smo inicijativu i zajedno sa JKP  „Gradsko zelenilo“ krenuli u realizaciju projekta. Posađeno je mnogo stabala i rekonstruisan travnjak, a pun sjaj će ovaj ograđeni prostor za pse dobiti na proleće, na zadovoljstvo svih vlasnika pasa sa Novog naselja - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević koji je danas obišao ovaj prostor.

Prema njegovim rečima, u 2016.  godini svih deset površina u gradu predviđenih za istrčavanje pasa će biti uređeno.

 

 

Direktor JKP  „Gradsko zelenilo“ Aleksandar Bogdanović najavio je da će i lokacije za istrčavanje pasa u Limanskom parku i u parku kod Železničke stanice biti uređene po najvišim evropskim standardima.

- Građani već desetak godina pokušavaju da se izbore za ograđen prostor u kojem bi mogli slobodno da puste svoje kućne ljubimce da se istrčavaju. Sledeće godine svi delovi grada dobiće ovakve prostore, koji svakako utiču na povećanje bezbednosti, kako ljubitelja pasa, tako i građana kojima nije prijatno da se susreću sa psima na ulici – rekao je Bogdanović i dodao da je JKP  „Gradsko zelenilo“ izradilo celokupan mobilijar, klupe, česme i izvršilo sadnju travnjaka i stabala, a da vrednost svih radova na ovom lokalitetu iznosi nešto manje od dva miliona dinara.

 

 

Odbornik u Skupštini grada Novog Sada Daniel Borbaš se u ime građana koji su podneli inicijativu za uređenje prostora za pse zahvalio Gradu i JKP  „Gradsko zelenilo“ za razumevanje njihovih potreba.

 

 

- Mi smo bili svojevrsni most između građana i gradske uprave, koja je prepoznala taj problem. Nakon našeg razgovora sa gradonačelnikom, odmah se pristupilo izradi ograde, kapije, kao i postavljanju info - table i rekvizita koje psi mogu da koriste, a napravljena je i česma koju mogu da koriste kako vlasnici pasa, tako i njihovi ljubimci. Važno je da svi čuvamo ovaj urbani mobilijar i da zajedno utičemo na javnu higijenu. Mi ćemo insistirati na većem prisustvu gradskih službi, poput Komunalne policije i inspekcije, kako bi mogli da upute neodgovorne građane na higijenske kesice i na postojanje kanti koje su posebno postavljene za odlaganje psećeg izmeta – rekao je Borbaš i naglasio da zahvaljujući ovim namenski napravljenim prostorima za istrčavanje pasa, njihovi vlasnici dobijaju mogućnost da na kvalitetan način provedu vreme sa svojim ljubimcem.

 

 

 

DESET LOKACIJA ZA PSE: U Novom Sadu postoji 10 lokacija za istrčavanje pasa za čije održavanje je zaduženo JKP  „Gradsko zelenilo“. Radi se o sledećim lokacijama: prostor kod autobuske okretnice u ulici Ive Andrića, deo Univerzitetskog parka uz Bulevar cara Lazara, Bulevar Jaše Tomića - deo parka kod železničke stanice, prostor u osovini ulice Đorđa Nikšića Johana, udaljen 30 metara od desne ivice saobraćajne površine u ulici Milana Ješića Ibre, deo parka na uglu ulica Bate Brkića i Seljačkih buna, prostor na uglu ulica Oblačića Rada, Boška Vrebalova i Milenka Grčića, prostor na uglu Bulevara oslobođenja i Bulevara Despota Stefana, deo Omladinskog parka, u Petrovaradinu - između Bloka 8 i železničke pruge i prostor na uglu Bulevara kneza Miloša i autobuske okretnice u produžetku Bulevara Jovana Dučića.

 

Oceni vest:
10
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan