FOTO: Novosađani dočekali Srpsku novu godinu

FOTO: Novosađani dočekali Srpsku novu godinu

Uz događaje na 50 lokacija širom grada i 200 umetnika iz 10 zemalja, Novi Sad je obeležio dolazak Nove godine po julijanskom kalendaru.

Zbog toga je naš grad ponovo ugostio veliki broj turista, a neki od njih došli su zbog dočeka čak iz Francuske.

– Imam prijatelja koji je iz Novog Sada i koji mi je pričao da moram da dođem da vidim sve ovo. Odlična mi je ideja da u jednoj večeri postoji toliko različitih događaja. Dopada mi se što su različiti muzički žanrovi, različita mesta u gradu za otkrivanje – rekao je Sedrik Bjenveni.Kako navode organizatori, svi kapaciteti bili su popunjeni, a za neke događaje ulaznice su bile rasprodate još u decembru, pre svih koncert Boža Vreća i novosadskog orkestra Camerata Academica u Sinagogi.

 – Prekrasan je osećaj kada dolazite da održite koncert koji je rasprodat tako brzo i videti sve te ljudi koji su došli da uživaju u vašem glasu, u nečem što nije tipično i komercijalno. Meni je koncept Dočeka genijalan, samim tim da muzika živi, da grad progovara pjesmom, da je sve manje mržnje, nesuglasja, bunta. Hajde da kažemo da je ovo bunt za nešto dobro – rekao je Vrećo.

 


Doček je i ove godine aktivirao i otkrio nove lokacije za kulturne sadržaje, pa je tako hrvatski sastav Svemirko nastupio u Kino sali Železničke stanice, Dejan Petrović Big bend u Reformatorskoj crkvi, Goran Trajkoski u gimnaziji "Laza Kostić", Dado Topić u KC "Petefi Šandor", Srpsko narodno pozorište objedinilo je najrazličitije muzičke žanrove – najveću filharmoniju iz Irkutske oblasti, Let 3 i didžej Nolah, a jedna od najboljih basistkinja Evrope u Radničkom domu.

– Odlična mi je ideja otkrivanja novih prostora za koncerte i druge sadržaje. Mislim da mi je ovo prvi put da nastupam na nekoj neobičnoj lokaciji. Mislim da nije važno da li je na koncertu pet ili sto ljudi, već atmosfera koja se napravi i energija koju publika i izvođač dele – rekla je Kinga Glik.


Doček je kroz spajanje vizuelne umetnosti i muzike koncerte pretvorio poseban jedinstveni audio-vizuelni doživljaj. Samo zbog dočeka u Novi Sad pristigli su i renomirani umetnici poput Izvanrednog Boba koji je bio zadužen za vizuelni identitet u Sinagogi, meksički umetnik ABDH čija je interaktivna postavka bila u "Svilari", kao i TKV koja je u centru grada oslikala mural. Pored njih, za scenski dizajn zaduženi su bili i Milica Stojšić, PDP konferencija, Dragana Vilotić, Vladimir Samardžić, Kristina Kovačević, kao i studenti sa Fakulteta tehničkih nauka i Akademije umetnosti u Novom Sadu.


Foto:
Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture (Vladimir Veličković, Vanja Fifa)

Oceni vest:
5
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tatjana Kurucin

  pre 1586 dana i 23 sata

  U pozorišnoj sali NIS-a, koncert za pamćenje je održao Slobodan Trkulja, uz pratnju Novosadskog Damskog hora.

  Oceni komentar:
  0
  1