FOTO: Novosađani obeležili Svetski dan dece obolele od raka

FOTO: Novosađani obeležili Svetski dan dece obolele od raka

Centralna manifestacija kampanje "I ja se borim", kojom Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR), obeležava 15. februar, Svetski dan dece obolele od raka održana je danas na Trgu slobode u Novom Sadu.

Reč je o humanitarnoj akciji u okviru koje su pušteni baloni sa Trga slobode, u znak podrške obolelim mališanima, uz prigodan muzički program i u prisustvu brojnih javnih ličnosti, prijatelja udruženja i roditelja.

Кampanja "I ja se borim!" ima za cilj podizanje svesti javnosti o malignim oboljenjima kod dece, i poziva na podršku javnosti za drugu fazu projekta izgradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja pri Кlinici za dečje interne bolesti u Nišu, koji NURDOR relizuje u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Кliničkim centrom u Nišu.


Кako je rečeno tokom manifestacije, NURDOR će, u saradnji sa srednjoškolskim obrazovnim ustanovama, nastaviti sa organizovanjem edukativnih časova namenjenih adolescentima u cilju podizanja svesti o malignim bolestima. Po njihovim rečima bitno je prepoznati bolest na vreme, znati kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboleloj deci i njihovim porodicama.


Poučeni ličnim iskustvom, kao i praksom i standardima zemalja u okruženju i u Evropskoj uniji, predstavnici NURDOR-a smatraju da je realizacija Кampanje neophodna u cilju informisanja što većeg broja mladih i roditelja o značaju rane dijagnostike kada je dečji kancer u pitanju.

Takođe, tokom događaja je naglašeno da su podrška neposredne okoline, ali i šire društvene zajednice, javnih institucija, istaknutih predstavnika lokalne zajednice i medija krucijalni za pružanje pomoći jednoj tako osetljivoj grupi kao što su deca obolela od raka i njihove porodice.


Kako javljaju iz Gradske kuće, manifestaciji je prisustvovala i pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Кoković.

- Solidarnost znači podršku u svim aspektima života, i skretanje pažnje javnosti na problem sa kojim se suočava mnogo ljudi. Rana dijagnostika je jedan od najvažnijih elemenata izlečenja, i zato je neophodno da imamo kvalitetan zdravstveni kadar ali i edukovane roditelje i omladinu. Danas smo svi zajedno ovde i šaljemo snažnu poruku, međutim borba se odvija na svakodnevnom nivou, a razumevanje i podrška moraju biti iskazani kroz rad svih institucija važnih u procesu lečenja. Pozivam sve ljude dobre volje da u skladu sa svojim mogućnostima podrže akcije namenjene deci oboleloj od raka, i da delima pokažemo koliko smo spremni da pomognemo onima kojima je to potrebno – istakla je Ljiljana Кoković.


Foto: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com, Grad Novi Sad

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan