FOTO: Novosađani se okupili da sačuvaju parkić u Futoškoj

FOTO: Novosađani se okupili da sačuvaju parkić u Futoškoj

U Novom Sadu je 8. maja održan protest pod nazivom "Sačuvajmo parkić u Futoškoj" u parku na uglu Futoške i ulice Braće Ribnikar, zbog planiranog prošrenja benzinske pumpe na ovu zelenu površinu.

Naime, Uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je javni konkurs za prodaju ovog dela zemljišta, kako bi se na tom mestu proširila benzinska pumpa NIS, koja se trenutno nalazi pored parka.

Samoorganizovana inicijativa građana koji ne žele da se ovaj parkić uništi okupila je oko dve stotine ljudi nezadovoljnih odlukom koja grad osiromašuje za još jednu zelenu površinu.

Prema rečima ekologa Saše Rajkova, značaj ne samo ovog parka, već, generalno, zelenih površina u jednom gradu, jeste taj da drveće i zelenilo u odnosu na betonske konstrukcije i asfalt snižavaju temperaturu, pogotovo u najtoplijim periodima godine.

- Zelene površine imaju jako važnu funkciju u smislu mikroklime, dakle temperatura je u zelenim zonama grada za 3-5 stepeni niža nego u najurbanizovanijim delovima grada – kaže Rajkov, te dodaje da je ovaj park po planu izgradnje bio namenjen za istrčavanje pasa, i smatra da je kontradiktorna odluka Gradske uprave da se na takvom mestu sada gradi benzinska pumpa.

Ukoliko zaista dođe do uništavanja parka, postoje primerci stabala koji će ostati netaknuti i koje je već obeležilo Javno preduzeće "Gradsko zelenilo", uprkos tome, ona će biti okružena asfaltom.

Pokrenuta je i peticija kojom bi se onemogućilo betoniranje ovog parka, a potpisali su je okupljeni građani. Oni ističu da se uništava sve više parkova, te da je leti užasno vruće i neprijatno zbog rastuće količine izduvnih gasova.

- Parkovi stvaraju vazduh koji dišemo, dok se od ovoga što pumpa podrazumeva, gušimo – primetio je jedan od okupljenih na protestu.

Građani su svesni i važnosti ovih starih stabala i travnatih površina za decu, životinje i sve građane Novog Sada, ali i toga da je postojeća benziska pumpa dovoljna za potrebe vozača.

Licitacija za ovu javnu površinu će se održati 10. maja u 12 časova u zgradi Uprave za građevinsko zemljište i investicije, a pola sata pre početka licitacije najavaljen je još jedan protest protiv uništavanja ovog parka.

Tekst: Ena Entina Gucunski i Nina Kemera, novinarke saradnice u Vojvođanskoj zelenoj inicijativi

Oceni vest:
7
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan