FOTO: Novosadski osnovci održali lekciju iz humanosti

FOTO: Novosadski osnovci održali lekciju iz humanosti

Poslednji dan školske godine u novosadskoj OŠ "Vasa Stajić" je u utorak protekao u znaku humanosti. Pod sloganom "Mala škola velikog srca", učenici su u dvorištu škole organizovali humanitarnu akciju i bazar knjiga kako bi sakupili novac za lečenje petomesečnog Boška Guglete koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

Prema rečima učiteljice Marije Perović, svi đaci su se odazvali na ovaj događaj.

– Organizovali smo se tako da su učenici nižih razreda prodavali svoje igračke, nove ili polovne to je zavisilo od njih, a stariji udžbenike koje su koristili ili možda nove knjige koje su imali ili bilo šta čime su mogli doprineti akciji. Ovom prilikom se zahvaljujem svim roditeljima i deci koja su učestvovala, kao i donatorima koji su doneli limunadu koja se takođe mogla kupiti – rekla je Perović za naš portal.


Učiteljica je istakla da je veoma bitno da se pokaže humanost i da su najmlađi spremni da pomognu.Akciji su se pridružili i predstavnici OK Vojvodina koji su na svom štandu nudili sveske, dresove i suvenire sa amblemom našeg najuspešnijeg kluba. Među prisutnima bio je i poznati novosadski humanitarac Jovica Vukša, koji je sa svojom decom prodavao knjige.

Boško Gugleta rođen je 14. januara 2021. godine u Novom Sadu. Kada je imao tri meseca, njegovi roditelji su primetili da je dosta mirniji nego što bi trebalo da bude u tom uzrastu. Nakon mnogobrojnih pregleda i analiza, dobili su rezultate i Bošku je uspostavljena dijagnoza  SMA 1 (spinalna mišićna atrofija tip 1). Reč je o neuromišićnoj bolesti, teškoj i progresivnoj, koja može da ima i smrtni ishod. Prvi korak u njegovom lečenju predstavlja lek Spinraza koji bi trebalo da uspori progres ove opake bolesti. Lečenje koje se pokazalo kao izrazito uspešno jeste genska terapija Zolgensma. Međutim, ova savremena terapija, odobrena 2019. godine, trenutno je najskuplja na svetu. Roditelji pozivaju sve ljude dobre volje da daju svoj doprinos slanjem SMS poruke: Upišimo 1032 i pošaljimo SMS na 3030 ili uplatom na dinarski račun: 160-6000001037970-33. Detaljnije informacije se mogu naći na sajtu Humanitarne fondacije "Budi human".


Tekst i fotografije: mojnovisad.com

Oceni vest:
14
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan