FOTO: Novosadskim biciklistima deljena svetla i "mačje oči"

FOTO: Novosadskim biciklistima deljena svetla i "mačje oči"

Biciklisti su u uslovima smanjene vidljivosti naročito ranjivi i svima teže uočljivi i zato zakon obavezuje bicikliste da noću i u uslovima smanjene vidljivosti koriste belo svetlo napred i crveno na zadnjem delu bicikla. U Novom Sadu je prema zvaničnim podacima policije do početka septembra u toku kontrole zaustavljeno oko 950 biciklista za vožnju bicikla bez svetla, navode u udruženju Novosadska biciklistička inicijativa. 

Uprkos tome, dodaje se, u gradu od gotovo 40.000 biciklista broj osvetljenih biciklista je veći od proseka.

Prva istraživanja tog udruženja u 2012. godini, na pet različitih lokacija u gradu, pokazala su da je svega 25% biciklista pravilno osvetljeno, dok gotovo pola nije imalo nikakva svetla. Do 2018. godine nakon različitih akcija i kampanja zabeležen je skok na 43% pravilno osvetljenih. Najbolje navike su imali mladi (oko pola pravilno osvetljenih), dok su u grupi od preko 60 godina najmanje vodili računa o ovoj obavezi, navode u Inicijativi. 


Kako bi doprineli rešavanju problema, aktivisti i volonteri Novosadske biciklističke inicijative razgovarali su sa biciklistima i delili svetla.

To udruženje je i ove godine u nekoliko uličnih akcija delilo svetla i katadioptere (popularne "mačje oči"). U prve dve akcije podeljeno je 160 kompleta svetala biciklistima na dve lokacije, dok je u poslednjoj održanoj u ponedeljak podeljeno 70 kompleta svetala i 40 katadioptera. Kako kažu, cilj ovih akcija od samog početka nije samo osvetliti bicikliste i informisati ih o obavezama, već pre svega stvaranje dobre saobraćajne navike – korišćenje svetla i vođenje računa o ispravnosti bicikla.

 

Najveće iznenađenje za organizatore je trenutna slaba snabdevenost prodavnica katadiopterima – iako biciklisti često nemaju katadioptere, od svih biciklističkih servisa koji su kontaktirani u ovom trenutku samo jedan je imao malu količinu za prodaju navode u NSBI.  


Pravilnikom
koji bliže uređuje ovu oblast, propisano je i da pored svetala, tehnički ispravan bicikl mora imati bočna reflektujuća tela na točkovima (katadioptere). Osim toga, tehnički ispravan bicikl mora imati i kočnice izvedene na oba točka, nožicu (ako ima dva točka) i zvonce jačine 75 dB, navode u  Inicijativi.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan