FOTO: Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

FOTO: Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Na Jevrejskom groblјu u Novom Sadu danas je obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, usvojenom 1. novembra 2005. godine, 27. januar proglašen je za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Tog dana, 1945. godine, jedinice Crvene Armije oslobodile su najveći logor smrti u razdoblјu Drugog svetskog rata, Aušvic – Birkenau u Polјskoj.

- Današnji dan, kada se sećamo žrtava Holokausta nije samo dan kada se odaje počast brutalno ubijenim pripadnicima jevrejske nacionalne zajednice, već je i opomena da se tako tragičan zločin ne dogodi ponovo. Jevrejski narod je zajedno sa srpskim narodom bio stradalni narod i zato mi sa posebnim pijetetom odajemo počast žrtvama Holokausta, jednog od najtragičnijih događaja u istoriji čovečanstva. Ti događaji, kao proizvod zločinačke politike koja je trajala više godina, moraju biti opomena za sadašnje i buduće generacije. Ne smemo ostati nemi na bilo koju pojavu koja može da nagovesti nelјudski odnos prema nekom drugom, samo zato što pripada drugom narodu ili ide u neku drugu crkvu. Celo čovečanstvo mora adekvatno i brzo reagovati na svaki pojavni oblik ekstremizma, poučeno vrlo bolnim iskustvima u bliskoj istoriji – rekao je tom prilikom gradonačelnik Miloš Vučević.


Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi istakao je da je za vreme Holokausta stradalo šest miliona Jevreja koji su prvo organizovano odvođeni u velike logore u Evropi, a potom brutalno ubijani.

- Najveći među tim logorima bio je Aušvic, a konačno su svi zaroblјenici iz njega pušteni na slobodu 27. januara 1945. godine, te je s toga taj dan proglašen za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Mi te događaje ne možemo i nećemo da zaboravimo i stalno na njih podsećamo, samo zato da se to nikada više ne desi, ni u jednoj državi, ni na jednom kontinentu – naglasio je Goran Levi.


U okviru ceremonije obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, koju je organizovala Jevrejska opština Novi Sad, na Jevrejskom groblјu pročitana je i molitva na hebrejskom jeziku za žrtve fašističkog terora, a hor JONS "Hašira" izveo je "Tužnu pesmu".

Izvor: www.novisad.rs

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan