FOTO: Održan još jedan protest protiv projekta "Novi Sad na vodi"

FOTO: Održan još jedan protest protiv projekta "Novi Sad na vodi"

U organizaciji Građanske inicijative Dunavac – Šodroš, Veslačke kritične mase i ribolovaca, u subotu posle podne je održan protest na Dunavcu.

Pedesetak Novosađana isplovilo je na čamcima držeći transparente da bi privukli pažnju na namere gradskih vlasti da sprovedu takozvani projekat, "Novi Sad na vodi", kojim bi uništili ovaj ekosistem.


Prema rečima Daniele Stojković iz ove inicijative, želeli su na miran način da pokažu na veliku želju građana da ovaj deo prirode ostane netaknut. 

Koliko smo obavešteni, još uvek neformalnim putevima, plan Grada je da se Dunavac pretvori u veštačku, međunarodnu veslačku stazu. Kanal nameravaju da zatvore i isuše i da se u tu buduću stazu upumpava voda veštački iz Dunava i da se na isti način ispumpava. Pored toga što je ovo značajan ekosistem, nama je izuzetno važno što je ovo plavno područje koje je bitno kao prirodna odbrana od poplava – rekla je Stojković.


Ona je dodala da gradske vlasti sa leve strane planiraju izgradnju međunarodne marine. 

Mi smo to razumeli kao otimanje prirodnog javnog dobra i zbog toga smo ovde danas da još jednom protestujemo i pokušamo da urazumimo Grad Novi Sad, urbaniste i sve one koji odlučuju da odstupe od ovog područja – rekla je Daniela Stojković. 


Takođe, postavljena je i info-tabla na kojoj se posetioci mogu informisati o brojnom stanju zaštićenih vrsta. 


Građani koji su protestovali simbolično su zaplovili na čamcima po Dunavcu držeći transparente na kojima je pisalo "Ne može samo da se uđe i ruši tuđe", "Ne lomite nam bagrenje", "Ne damo Dunavac" i "Odbranimo nasip koji nas brani". 

Oceni vest:
18
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dr

  pre 113 dana i 19 sati

  Boranija

  Oceni komentar:
  4
  1
 • Iznogud

  pre 113 dana i 11 sati

  Svi zapeli za Novi Sad na vodi a taj projekat je propao. Nije ni usvojen. Neko stalno pušta neke buve i svi odmah nasednu mesto da provere...

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Napuniću i usne, svi to rade

  pre 113 dana i 1 sat

  Pa ja sam video da u svetu vozaju jahte. Pa sam umislio ako kupim čamac, da ću i ja moći da glumim nekog iz sveta.
  To je princip potkovane žabe na ovim prostorima.
  Nemaju originalnu ideju, pa kopiraju sve što vide.
  Način kako izumire narod.

  Oceni komentar:
  1
  1