FOTO: Održana promocija knjige "Tamburaške priče iz davnina" na Štrandu

FOTO: Održana promocija knjige "Tamburaške priče iz davnina" na Štrandu

Sinoć je u Biblioteci na Štrandu u okviru manifestacije ,"Pod krošnjama na Štrandu" održana druga po redu novosadska promocija knjige "Tamburaške priče iz davnina" Zorana Kneževa.

Mr Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, predstavlja ovu knjigu kao enciklopediju tamburaške muzike, koja na 750 strana, uz 1.300 potpisanih fotografija, čuva od zaborava muziku koja se svira na ovim prostorima u svim životnim prilikama.Kada se o nečemu pišu knjige i enciklopedije, to znači da to nešto izumire. Tambura je deo čoveka, deo porodice – rekao je na sinoćnjoj promociji Zoran Bugarski Brica, član Velikog tamburaškog orkestra RTV i rukovodilac sekcije “Centra tamburaške kulture”, i dodao da se tokom rada na ovoj knjizi pronašla najstarija tambura na ovim prostorima u Zavičajnom muzeju u Čereviću, i da je zahvaljujući Zoranu Kneževu predata Muzeju Vojvodine kako bi se utvrdila verodostojnost njenog nastanka davne 1798. godine u Futogu.

Zoran Knežev, književnik, hroničar, publicista i autor knjige je izjavio da su Novi Sad i Petrovaradinska tvrđava bastion tamburaške muzike. Ona je kulturno dobro. Stihovi Branka Radičevića, Jovana Jovanovića Zmaja i Đure Jakšića se pevaju kroz tamburašku muziku.


Zoran Knežev je tokom poslednjih pet godina napisao šest knjiga o Novom Sadu i sa pravom se smatra najvećim hroničarem grada. Sinoćnji događaj je pokazao koliko je važan kvalitetan kulturni sadržaj na novosadskoj plaži Štrand i da su Novosađani uvek tu da takve događaje sa radošću prate. Da promocija knjige o tamburaškoj muzici bude potpuna, pobrinuli su se svirci KUD "Brile" iz Beočina poručuju organizatori. 

Izvor: Heror Media Pont

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan