FOTO: Omladina DS-a uklonila plakate sa likom Zvezdana Jovanovića

FOTO: Omladina DS-a uklonila plakate sa likom Zvezdana Jovanovića

Omladina Demokratske stranke u Novom Sadu uklonila je tokom dana više stotina plakata sa likom Zvezdana Jovanovića, osuđenog za ubistvo nekadašnjeg predsednika Vlade Srbije i Demokratske stranke Zorana Đinđića.

Uvredljivi i preteći plakati su dizajnirani tako da liče na naslovnu stranu nedeljnika NIN sa naslovom "Zvezdanu Jovanoviću svečano uručena NIN-ova nagrada", a zalepljeni su prethodne večeri širom grada. Plakati na oko dovode u vezu redakciju NIN-a i osuđenog ubicu, ali omladina Demokratske stranke i čitava stranka veruju u to da je reč o providnom triku, u kojem je nepostojeća veza između NIN-a i Jovanovića samo maska ispod koje se kriju pravi motivi i poruka koju autori plakata šalju. Reč je o očiglednoj pretnji novinarima koji su u prethodnih nekoliko izdanja NIN-a otkrili brojne i nepobitne dokaze o preprodaji oružja u kojoj učestvuje otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i visoki funkcioneri i finansijeri Srpske napredne stranke – navodi se u saopštenju Gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu.


Kako dalje navode, tokom dana im se javilo više građana koji tvrde da su među onima koji su sinoć lepili plakate prepoznali aktiviste Srpske napredne stranke.

I bez svedočenja građana, međutim, jasno je da samo vladajuća stranka raspolaže resursima zahvaljujući kojim može u velikom tiražu štampati takve plakate i polepiti ih po gradu bez bojazni da će bilo koji državni organ ili institucija reagovati i sprečiti širenje zlokobnog pamfleta. Jedino sadašnja vlast ima i motiv za ovakav pokušaj zaplašivanja nezavisnih novinara i građana koji već godinu dana protestuju protiv te iste vlasti – smatraju novosadske Demokrate i navode da će svi plakati koje je njihova omladina uklonila za zidova i stabala biti vraćeni "autoru i vlasniku tokom sutrašnjeg dana".Savez za Srbiju takođe nema dileme da su plakate polepili aktivisti vladajuće stranke smatrajući da  su na taj način "sliku svog idola i osuđenog ubice" istakli svuda po gradu, "a da sve tobože izgleda kao parodija na naslovnu stranu prošlog broja nedeljnika NIN u kojem su objavljeni novi dokazi o poslovima sa preprodajom oružja koje vode vrh državne vlasti, funkcioneri i finansijeri vladajuće stranke". 

Poruka sa plakata u kojoj se kaže da je "Zvezdanu Jovanoviću uručena Ninova nagrada", primitivna je aluzija na književno priznanje koje taj nedeljnik dodeljuje duže od šest decenija i uvreda za dosadašnje dobitnike te prestižne nagrade, među kojima su svi najznačajniji srpski pisci u poslednjih 65 godina – navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 1626 dana i 20 sati

  .Očito je neko iz opozicije uvideo da je napravio grešku, glupost što je ovako nešto organizovao...Zato i treba da sklone plakate ali neka razmisle šta mogu da postignu ako rade ovakve stvari... Sve više gube i Djilas i Obradović i Trifunović...

  Oceni komentar:
  0
  0