FOTO: Otvorena izložba "Novi Sad u slobodi 1918-2018“, u petak premijera filma "Oslobođenje Novog Sada 1918"

FOTO: Otvorena izložba "Novi Sad u slobodi 1918-2018“, u petak premijera filma "Oslobođenje Novog Sada 1918"

Kako javljaju iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada, Miloš Vučević prisustvovao je danas otvaranju izložbe "Novi Sad u slobodi; 1918-2018. godina" u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada.

Na dvanaest panoa, kroz izložena dokumenta, fotografije i planove, autori Jugoslav Veljkovski, Duško Pantelić i Petar Đurđev prikazali su jedan od najvažnijih događaja u istoriji Novog Sada, ulazak srpske vojske u Novi Sad, 9 . novembra 1918. godine.


Gradonačelnik Vučević je, između ostalog, rekao i to da i ovog 9. novembra, ali i svakog drugog dana, treba da učimo našu decu o slavnoj istoriji jednog malog naroda koji je skupo platio život u slobodi svojih potomaka, kako bi znali da na idejama slobode treba da počiva budućnost koju će oni nastaviti da grade. On je istakao da nas istorija uči da ne zabravimo, a sadašnjost da ne odustajemo, i poručio da ćemo zbog toga dostojanstveno obeležiti 100 godina od oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, kaže se u saopštenju iz Gradske kuće.


Jedan od autora izložbe, direktor Arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev zahvalio se Muzeju grada Novog Sada, Matici srpskoj i Vojnom arhivu na velikoj pomoć u prikupljanu arhivske građe, kao i privatnim kolekcionarima koji su pružili nesebičnu pomoć i ustupili svoje fotografije za potrebe izložbe. On se takođe zahvalio i Gradu Novom Sadu i Upravi za kulturu koji su obezbedili sredstva da ova izložba ugleda svestlost dana i, kako je rekao, pokaže budućim pokolenjima da je Novi Sad obeležio ovaj datum na dostojan način kako to naši oslobodioci i zaslužuju.

Svi zainteresovani građani mogu da posete izložbu do 1. decembra 2018. godine u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada.

PREMIJERA FILMA O OSLOBOĐENJU U PETAK U KCNS: Dokumentarno-igrani film "Oslobođenje Novog Sada 1918", prema knjizi dr Slobodana Bjelice, a po scenariju i režiji Ognjena Petkovića, u produkciji "Novosadske televizije" premijerno će biti prikazan u petak, 9. novembra, sa početkom u 17 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, Katolička porta broj 5.


U okviru programa povodom obeležavanja stogodišnjice od oslobođenja grada Novog Sada i ulaska srpske vojske u Novi Sad,  publika će imati priliku da se kroz polučasovni film upozna sa događajima koji su obeležili ovaj značajni period.


Glavne uloge:
Ignjat Pavlas – Lazar Jovanov,  Boško Pavlović – Hadži Nemanja Jovanović, major Vojislav Bugarski – Nikola Ivačkov, Jaša Tomić –  Ljubiša Ristović.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan