FOTO: Ovako izgleda obnovljena Beogradska kapija

FOTO: Ovako izgleda obnovljena Beogradska kapija

Posle tri godine završena je rekonstrukcija Beogradske kapije u Podgrađu Petrovaradina. Radovi su završeni juče, skele su skinute, saobraćaj pušten i pogledajte kako sada izgleda…

 

Ova rekonstrukcija započeta je u okviru akcije Banke Inteza 2011. godine, a zbog problema, uglavnom zbog nedostatka novca, radovi su prekidani, pa je rekonstrukcija potrajala skoro tri godine. Potrošeno je 35 miliona dinara, od čega su banka Inteza i Republika dali po 10 miliona, a Grad Novi Sad i AP Vojvodina su izdvojili po 7,5 miliona.

Iz “Poslovnog prostora” kažu da je potrebno završiti još neke sitnije radove. Inače, tokom rekonstrukcije grb Novog Sada zamenjen je tablom koja prikazuje ulazak srpske vojske u Novi Sad 1918. godine. Reč je replici table koja su okupatpri skinuli i uništili 1941. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O KAPIJI: Beogradska kapija je najmonumentalniji objekat u Podgrađu. Sagrađena je 1753. godine u klasicističkom stilu. Ona povezuje Bastion svetog Ignacija sa Bastionom svetog Ernesta. Sastoji se od, po obliku i proporcijama, dve različite fasade: spoljna je duga 20, unutrašnja 40, dok je visina i jedne i druge 10 metara. Ulazna fasada ima šest stubova, dva prozora i iznad ovalnog prolaza nalazio se grb Novog Sada. Kapija je duboka 20 metara, i u njoj se nalaze četiri uzidane stražare i dva ulaza u bočne prostorije. Druga fasada ima tri ovalna i dva pravougaona prolaza, sa osam stubova. Sa obe strane kapije ima po dva kolska i dva pešačka prolaza.
U Podgrađu je postojala i Novosadska kapija, ali je srušena posle Prvog svetskog rata.

Oceni vest:
6
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • ja

    pre 3151 dan i 14 sati

    DO JANUARA CE KOCKE POISPADATI A IZA KRIVINA RUPA IMA A I BICE IH. ZA TRI GODINE MNOGO POSLA, ZNACI MOST ZEZELJEV GOTOV ZA TRIDESET GODINA. NOVI SAD VISE NIJE NISTA SELENDRA IZ KOJE SE SAMO IZNOSI TAKO STO SE SVE UNISTAVA. TAJ EXIT KOJI JE USPORIO TOBOZ RADOVE JRE RASTURIO TVRDJAVU U SVAKOM SMISLU A ONI KOJI TREBA DA REAGUJU JEL JE PLACENO DA NE REAGUJU. TVRDJAVA SE KAO I PODGRADJE EKSPLOATISE A U NJU NE ULAZE. PROMENE SE DVE DASKE NA MOSTICU I EXIT SE KURCI KAKO JE ULOZIO. SEMAFOR POSTOJI KAKO BI SE KROZ NJEGOVO RENTIRANJE UZIMAO NOVAC, TOBOZ ONAJ MOST NEMOZE DA IZDRZI SAOBRACAJ SEM EXITOVIH KAMIONCINA STANGLI GRADJE I MASE. JADAN JE GRAD OVAJ POSTAO, TO NIJE MOJ GRAD VISE U KOM SAM RODJEN ODRASTAO, TO NIJE NAJLEPSI GRAD KOJI JE IMALA SFRJ, SRJ, SRBIJA I CRNA GORA, SRBIJA. CAO NOVI SADA DOSLI SU OSVAJACI OTIMACI !!!

    Oceni komentar:
    8
    25
  • Nenad

    pre 3151 dan i 8 sati

    Kapija je trebala da bude zavrsene mislim (nemojte me drzati za rec) 9. Novembra... na dan oslobodjenja Novog Sada. Tako su rekli i planirali 4 meseca ranije. E sad kako neko moze da uzme najjednostavniji biznis plan i da izaracuna da ce radovi trajati 4 meseca pa da odjednom nema para da se to sve rastegli na 3 godine...muvachina teska.
    Problem je sad sto ta kapija bode ochi koliko je chista, sad ostatak gradića izgleda jos ruznije...izgleda kao da su tek zapoceli restauraciju...nekom strancu/turistu bi tako izgledalo...al mi znamo da od toga nikad nece biti nista tj. 'mrka kapa'
    3 godine za samo jedan tunel, ne mogu ni da zamislim koliko bi trebalo za ostatak gradica.
    P.S. grad Novi Sad i AP Vojvodina su na to dali 7 miliona a na onu odvratnu klupu 1 milion...zivote kakva muvachina.

    Oceni komentar:
    0
    15
  • Pezos

    pre 3151 dan i 7 sati

    Baš lepooo... Nije mi jasno.. ZAŠTO nije i sa druge strane, okrečena kapija kao sa prednje? Zar ne treba da bude... LICE i NALIČJE isto?? Znači... opet se vidi... koliko je bitno kako to sve izgleda i nama.. koji idemo u grad... a živimo u Petrovaradinu... Nemam reči!... Ako je stvarno to sada završeno....

    Oceni komentar:
    2
    10
  • Posmatrac

    pre 3149 dana i 21 sat

    Iz prilozenog se vidi "kultura", jedne drzave i naroda!!!
    Pored svih zaduzenih istoricara, arheologa, umetnika, intelektualaca i drzavnih organa Ministarstava, Sekretarijata i Zavoda za zastitu spomenika, na simbol i grb jednog grada, na istorijski spomenik, nakaciti bilo kakvu tablu, je vise nego ISIS varvarizam.
    Zamislite da neko ( u Rimu, Firenci, Parizu, Londonu ....) slicne table stavlja na svoje spomenike, dge bi svedjani takve ljude poslali???
    pa naravno PSIHIJATRIJU

    Oceni komentar:
    2
    4
  • Sale

    pre 3149 dana i 18 sati

    @ja
    Dragi moj tzv "ja", da ti kazem nesto. Kucanje velikim slovima na Internetu se smatra vikanjem. Zato, nemoj da se deres nego lepo u par reci sta imas i koristi interpunkciju.
    Sedi JEDAN!

    Oceni komentar:
    0
    1
  • Anonimus

    pre 3149 dana i 14 sati

    @posmatrač: šta reći nego da si u pravu.
    Reče neko: klasično zapišavanje teritorije. Iako su gradske vlasti upozorene da je ovo kršenje Ustava republike Srbije što znaju jako dobro, iako im je rečeno da je to takozvana Stojadinovićeva tabla kada je već bio fašistički orijentisan i prijatelj sa Hitlerom i Musolinijem, neko je morao da obeleži svoju vladavinu a zna da više neće biti u vlasti. Što nije obnovljena skulptura "Tri jelena" koja se nalazila ispred Lovotursa? Nikakva politička poruka nije tu bila a na Tvrđavi postoji isto igra jelena. U isto vreme išao je i predlog da se Beogradska ulica nazove 9.Novembar a to je tzv Kristalna noć prvi masovni čin antijevrejskog nasilja Protiv tog predloga su se pobunili Jevreji u svetu. Mislite da je slučajno? Žalim ali je činjenica je da su se u vlast u Novom Sadu uvukli fašistički elementi

    Oceni komentar:
    1
    4