FOTO PATROLA: Kako teče parterno uređenje Trga republike

FOTO PATROLA: Kako teče parterno uređenje Trga republike

Dugoočekivano i najavljivano parterno uređenje Trga republike počelo je 2. marta i po projektu je planirano da traje 235 kalendarskih dana. Naš foto-reporter juče je obišao radove u ovom delu grada, kako bi proverio šta se trenutno radi i kako “projekat” napreduje.

Kako je najavljeno iz Zavoda za izgradnju grada, radovi se odvijaju fazno, a u prvoj fazi srušen je objekat JGSP „Novi Sad” i počela je da se radi pešačka zona pijace. Projektom je predviđeno da se na mestu nekadašnjeg autobuskog terminala izgradi privremeni parking-prostor, dok će južni deo tog prostora, prema Dunavskoj i Gimnazijskoj ulici, biti parterno uređen, popločan kvalitetnim materijalima, ozelenjen, oplemenjen urbanim mobilijarom i novom javnom rasvetom da bi bio funkcionalan i atraktivan za pešake. Za popločavanje biće upotrebljena klinker-opeka koja predstavlja deo davne i gotovo potpuno iščezle graditeljske tradicije Novog Sada. Time će se lokalitet Trga republike povezati s pešačkom zonom centra grada i postati njen logičan nastavak.

Na prostoru gde je Riblja pijaca dotrajala parterna obloga biće promenjena, a rešiće se i problem odvođenja atmosferskih voda. Osim toga, planirana je i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, što će omogućiti efikasnije održavanje tog prostora i značajno unaprediti higijenske uslove na pijaci.

Kao što je i najavljeno po dogovoru ZIG-a s JKP „Tržnica”, nijednog trenutka tokom izvođenja radova pijaca neće biti potpuno zatvorena. Osim parternog uređenja trga, u planu je i rekonstrukcija saobraćajnica i vodovodne i kanalizacione mreže u okolnim ulicama. Saobraćajni uslovi biće poboljšani u ulicama Miloša Bajića, u delu Daničićeve, od Šumadijske do Kosovske, i u delu Žarka Vasiljevića, od Dunavske do Ulice Miloša Bajića.

Trg republike deo je zaštićene zone starog gradskog jezgra i jedan od najstarijih delova grada, gde je smeštena i najstarija pijaca u Novom Sadu.

Izvođač radova je DOO „Put-invest PZP“ iz Bačkog Petrovca, sa DOO „Put-invest” iz Sremske Kamenice i MN „DOO Loznica“, a ugovorena vrednost investicije je 189.070.150,12 dinara.

 

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan