FOTO: Predstavljena maketa budućeg izgleda Spensa

FOTO: Predstavljena maketa budućeg izgleda Spensa

"Došao je trenutak da Spensu vratimo stari sjaj..."

Maketa budućeg izgleda Sportskog i poslovnog centra ''Vojvodina'', nakon njegove potpune rekonstrukcije, predstavljena je sinoć javnosti, a o toj temi govorili su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i dekan Fakulteta tehničkih nauka i vođa projektnog tima prof. dr Rade Doroslovački.

– Plan nam je da hrabro krenemo i završimo projektno-tehničku dokumentaciju i da taj projekat već za nekih 12 do 14 meseci prezentujemo i konkurišemo na Program Srbija 2025, kako bismo dobili sredstva i krenuli u veliki poduhvat. Namera nam je da funkcionalno bolje organizujemo prvi sprat, da tu budu odeljenje Gradske biblioteke, galerijski prostor, ali i Centar za veštačku inteligenciju. Da bismo to postigli moramo biti maksimalno posvećeni, pa da se maketa pretoči u idejno rešenje, pa u projektno-tehničku dokumentaciju, a onda i u poduhvat neimara. Verujem da je to moguće, kao što je bilo moguće da, pre četrdeset godina, na prostoru nekadašnje fabrike nastane ovaj objekat. Cilj je da zamenimo kompletan krov, fasadni omotač, stepenište, da sredimo sve hale, svlačionice, kupatila i toalete – rekao je Vučević. On je najavio da će Grad uskoro pripremiti tender za Radnički univerzitet, a rekonstrukcija tog objekta, kako je rekao, biće simbol oporavka Novog Sada.


– Ta zgrada asocira na požar, na gubitke ljudskih života, na nesposobnost Grada da 20 godina ne može da je obnovi, i tu mora da bude osnovan moderan biznis centar, i da idemo putem napretka. Nije bilo lako da postanemo Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope, pa smo u tome uspeli zato što smo verovali i nismo odustajali. Tako isto ćemo se boriti za četvrti most, za gradsku bolnicu, za to da Naučno tehnološki park bude košnica znanja, da ''Epikgejms'' napravi IT hab na mestu gde su decenijama stajale barake propale industrije. Кonačno smo dočekali da nam u naš grad dolazi industrija 21. veka – istakao je Vučević.

– Došao je trenutak da Spensu vratimo stari sjaj. Rekonstrukcija objekta površine preko 80.000 m2 najveći je poduhvat te vrste u regionu. Gradonačelnik je doneo ispravnu stratešku odluku da Grad angažuje FTN sa timom stručnjaka na tom poslu, a ugovor o saradnji biće za nekoliko dana potpisan. Objekat Spensa mora se osavremeniti i prilagoditi novim standardima – izjavio je prof. dr Doroslovački i ocenio da će osnivanje Centra za veštačku inteligenciju značajno doprineti razvoju IT sektora u Srbiji.


– Blizina tog centra, Fakulteta tehničkih nauka i Naučno tehnološkog parka oživaće mnoga dešavanja od vitalne koristi gradu i državi. Naši nekadašnji studenti, eksperti na polju veštačke inteligencije vraćaju se nakon 30 godina iz Sjedinjenih Američkih Država i mnogo će tom procesu doprineti – zaključio je prof. dr Rade Doroslovački.

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • NS

  pre 1488 dana i 16 sati

  Kakav požar? Šta taj čovek priča!? Mene SPENS podseća na srećno detinjstvo provedeno u lepom i mirnom Novom Sadu.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Novi Sad ni na nebu ni na zemlji

  pre 1488 dana i 14 sati

  Poravnaćemo Spens, pa ćemo tu da gradimo lep Kružni Tok i jednu Fontanu!
  A pored Fontane jednu Krstaču od 50m! Osvetljenu!

  Oceni komentar:
  1
  5
 • Aleksandar NS

  pre 1487 dana i 14 sati

  Aaaa, još jedan eksponat za muzej maketa, pored pešačkog mosta, tunela kroz Frušku i sličnih predizbornih lagarija

  Oceni komentar:
  1
  0