FOTO PRIČA: Dunav i uz Futog teče, a evo kako meštani to koriste

FOTO PRIČA: Dunav i uz Futog teče, a evo kako meštani to koriste

Deo reke uz Futog, iako nedovoljno iskorišćenih potencijala, meštanima služi za rashlađivanje uz vodu, brčkanje, šetnju. Čini se da je ovaj široki prostor ipak oaza u kojoj se uživa u prirodi i miru, pa mnogi Futožani baš ovde provode letnje dane.

Naši reporteri prošetali su se nasipom, dočekali i ispratili skelu, porazgovarali sa ljudima koje su tu zatekli i ovekovečili jedan julski dan.


Kako su nam Futožani rekli, mnogo toga ovo mesto nema, ali ono što smo zaključili da ima, to je mir. To se oseti već u uličicama koje vode ka Dunavu, gde se svako povukao u hladovinu svog dvorišta, pa se može sresti tek poneko ko se, sa peškirom oko vrata, vraća sa kupanja.


Prilaz vodi nije najsjajniji, ali u delu oko pristaništa za skelu uvek ima onih koji sede na obali, osvežavaju se u reci, pecaju, roštiljaju, druže sa prijateljima ili se izdvoje i daju sebi oduška puštajući muziku kakva njima odgovara.


Labudovi su se ovde baš odomaćili, pa šetkaju među bosonogom decom i pecarošima, a deluje kao da im pažnja fotografa prija, pa se šepure i poziraju


Skela koja prevozi putnike od Futoga do Beočina saobraća oko 30 puta dnevno, 15 na jednu i isto toliko na drugu stranu. Cena po osobi je 70 dinara, a po automobilu 300 dinara. Interesovanje je, kako smo videli, veliko, a većina ide preko Dunava na beočinsku plažicu, koju valja iskoristiti dok je Dunav visok, jer posle, kažu, bude mulja. Mnogi koriste ovaj način prevoza preko Dunava da bi stigli do svojih vikendica na Fruškoj gori.


Iako dobar deo stanovnika Futoga kaže da na ovom mestu priželjkuje most, drugi pak vele da čak ni onda ne bi voleli da se ukine skela, jer je ovo jedan tradicionalan, pomalo romantičan način kako preći duboku reku.


Staza duž futoškog nasipa idealna je za šetnju ili vožnju biciklom, pa smo, šetajući tuda, malo-malo čuli zvonce bicikla. Ovuda se vozaju sve generacije, a nekima je ovo deo omiljene biciklističke ture Šodroš – Futog – Begečka jama.


Na klupama duž nasipa sede ekipe penzionera, zanete u neke svoje priče, ali i društva mladih, koji tu samo na kratko predahnu, pa nastavljaju dole, do Dunava. Primetili smo da bi bila dobrodošla još koja korpa za otpatke, jer ih nema dovoljno za ovaj broj prolaznika.


Duž obale, naišli smo na samo jedan splav – restoran, koji baš i ne izgleda kao da radi. Futožani bi voleli da ih ima, kao što ih je nekada bilo, a vape i za uređenom ili, bar, pristupačnijom plažom. No, kao i svako naselje uz reku, i ovde se da uživati, a za one koji vole da zure u vodu bez gužve okolo, futoška obala je možda i idealna.

 

Oceni vest:
20
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Salajčan

    pre 999 dana i 22 sata

    Baš lepo. Bilo bi lepo i da nama sa Salajke naprave ,davno obećano, šetalište pored kanala DTD koje je sad zaraslo u korov i nemože se proći pored kanala,a valjalo bi pogotovo u ove vrele dane

    Oceni komentar:
    1
    11