FOTO PRIČA: Junski predah pod krošnjama uz uživanje u mirisu lipa

FOTO PRIČA: Junski predah pod krošnjama uz uživanje u mirisu lipa

Lipe u centru Novog Sada najmirisnije su u junu, kada su u punom cvatu i tada sedenje u njihovom hladu dobija posebnu notu. Posađena duž Zmaj Jovine ulice, stabla lipa postala su jedan od simbola grada i mnogi ne propuštaju da u ovo doba godine posede na klupi ili popiju kafu, uživajući u blagom mirisu ovog drveta.

Cvetanje lipe traje od sredine maja do početka jula, a ovaj miomirisni period nekako brzo prođe. Naši reporteri prošetali su gradskom promenadom i uhvatili momente u kojima naši sugrađani uživaju.


Pijuckanje omiljenog pića u nekoj od bašti kafića u Zmaj Jovinoj u junu pruža novu dimenziju – mirisnu. Zato se u ovoj pozi mogu videti sve generacije, od roditelja sa decom, preko mladih, do starijih sugrađana.


Možemo reći da imamo sreće što su brojne klupe u centru smeštene upravo ispod lipa, pa je "grabež" za mesto na nekoj od njih uobičajen.


Iskulirati od kupovine, posla ili drugih dnevnih obaveza u hladu lipe predstavlja savršenu pauzu.


Drveće lekovitih cvetova krasi i čitav deo duž ograde "Jovine gimnazije".


Sudeći po bujnosti krošnji, lipama definitivno prija Novi Sad, a i lipa prija Novosađanima i svima koji u naš grad vole da dođu.


Ako su vas preokupirali svakodnevni stresovi, pa ste smetnuli s uma koliko je ovaj mesec u centru našeg grada poseban, požurite da osetite dah cveta lipe i podsetite se zašto je ovo baš novosadski.

Oceni vest:
11
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novi Sad - betonski grad

  pre 223 dana i 12 sati

  Te lipe, koje nam danas mirišu, sađene su u socijalizmu. Ove današnje pritke, koje god da su vrste, iskreno izražavam sumnju da će žive dostići 25 ili 30 godina.
  jer, fokus današnjih preduzeća je na profitu (obično ličnom) putem seče drveća, a o zalivanju i sadnji zaista malo brinu.
  Odnosno, češće ćete videti radnika sa električnom testerom ili kosilicom za travu, kako nemilice kose (naravno, u 7 ujutro subotom, kada bi veći deo radnog sveta da se ispava - e ustanovili su da je to baš idealno vreme za košenje trave najbučnijim sredstvima.), nego što ćete videti cisternu koja ide i zaliva sadnice.
  Imamo pred sobom juli i avgust - pa ustanovićete koliko sam u pravu ili ne.

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Nada

  pre 222 dana i 19 sati

  Jeste, prelepo mirisu ali nažalost i stare i suše se... tužnije je što, kada ih poseku, na njihovo mesto zasade bukvalno pelcer ili ni ne zasade. Kako je napisao neko -"Novi Sad je grad betona" i hajde da se to promeni, da nam zasade lipe u svakoj ulici u centru. U toku je rekonstrukcija pozorišnog trga, pa se nadam da će lipe na njemu preživeti.

  Oceni komentar:
  0
  2