FOTO PRIČA: Kada zvezda na nebu upeče, a usput se roštilj peče – nije lako

FOTO PRIČA: Kada zvezda na nebu upeče, a usput se roštilj peče – nije lako

Nakon prohladnog maja, većinu Novosađana iznenadile su ekstremno visoke temperature ovog meseca, a ako je verovati hidrometeorolozima, juče je zabeležen i najtopliji junski dan u poslednjih sto godina.

Zato mnogi naši sugrađani spas traže u hladovini, uz reku ili na bazenu. Oni koji moraju da idu na posao najčešće rade u klimatizovanim kancelarijama, prodavnicama, apotekama... Međutim, ima i onih Novosađana kojima, nažalost, na poslu ni klima ne može pomoći, jer kada zvezda na nebu upeče, a usput se i roštilj peče – nije lako.



Kamera našeg fotoreportera zabeležila je kako se po ovim vrućinama snalaze zaposleni koji u ovim tropskim uslovima rade po ne baš najsjajnijim uslovima. Radnicima u lokalima u kojima se priprema brza hrana sigurno nije lako, jer čak i ako u objektu postoji klima, ona nije od preterane pomoći kada se stoji ispred užarene ploče dok se priprema roštilj.



Ništa bolje ne prolaze ni oni koji mese, peku i prodaju pecivo, jer kada se rerne zagreju, nema te klime koja može da ih rashladi. Ni pojedinim prodavačicama u pekarskim radnjama, a koje nisu klimatizovane, ne bismo bili u koži. Većini se sliva znoj s lica, a mnoge su se dosetile te uključuju ventilator kako bi se kako-tako rashladile.



O radu na ulici da i ne pričamo, jer samo ovi ljudi znaju kako je to stajati na +40 i čekati da se mušterija pojavi. Radnici na gradilištima spas traže u hladnoj vodi i hladovini, kako ne bi pregoreli na poslu.


Ni vozačima u javnom prevozu nije lako, posebno ako im zapadne bus bez klime, mada su sa njima u istom sosu i novinari koji neretko svoje radne dane provode na terenu na ekstremno visokim temperaturama.


 


Zabeležila: Ljiljana Natošević Milovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan