FOTO PRIČA: Šta se sve prodaje na putu do Exita i šta je ovogodišnji hit

FOTO PRIČA: Šta se sve prodaje na putu do Exita i šta je ovogodišnji hit

Da je najpoznatiji festival u našem gradu i dobra prilika da domišljati pojedinci nešto zarade, nije novost. Duž keja, na ulazu i izlazu sa mosta, kao i u celom Gradiću, i ove godine su načičkani prodavci svega i svačega, a mnogima od njih je ovo "zanimanje" samo u ova četiri dana.

Prošetali smo ovom rutom na putu ka Exit festivalu i obratili pažnju na šaroliku ponudu po ulicama.

Najpre smo naišli na baku koja na keju prodaje domaće mekike i vodu, za slučaj da Egzitaši nisu stigli da večeraju, ali, kako se činilo, nisu bili naročito zainteresovani za klopu ili im je tad bilo prerano. Sumnjamo da je vredna baka izdržala do kasnih večernjih (ili ranih jutarnjih) sati, kada bi verovatno imala bolju prodaju.


U neposrednoj blizini muva se i lik opremljen maramama za glavu i svetlećim narukvicama i nudi ove ukrase masi koja se okuplja na keju i čeka tajming za polazak na najveću novosadsku žurku preko Dunava.


Već pri penjanju na most, začuli smo sa nekoliko strana "Karte, karte", zaključivši da se preprodavci i ovog puta utrkuju ko će pre do kupaca koji nisu na vreme nabavili ulaznice.

Na samom silasku sa mosta u Pezosu uočavamo improvizovanu tezgu sa naočarima i maramama, dok su na koferu poređani šeširi i maske za lice (ne one zaštitne), a nešto dalje i one sa pićem u prenosivim frižiderima.


Ipak, nismo morali da pešačimo mnogo dalje da bismo sreli i one koji nude maske za zaštitu od virusa, čini se, ne baš omiljene onima koji su krenuli da se dobro provedu na najvećem partiju u regionu. Ovo je svakako i najveća inovacija u prodajnoj ponudi, za kojom ranijih godina nije bilo potrebe.


Duž Gradića – svega. Definitivno dominiraju šarene marame poređane kao umetnička dela, koje se, deluje nam, prilično dobro kupuju.


Dečica koja su odlučila da prolaznicima ponude limunadu, narukvice i crteže pokazala su preduzetnički duh i šarmirala okolinu.


"Tekstilna industrija" i ove godine je u procvatu, pa su tako u ponudi i Exit majice sa simboličnom porukom "Celebrate life" ("Slavimo život").


Svetleće džidžabidže
za glavu, lice, ruke imaju odličnu potražnju, pa će ovogodišnji Exit definitivno obeležiti lude maske, naočari, krunice, rogovi i drugi ukrasi koje svetle fluorescentnim bojama i omogućavaju da se posetioci pronađu i u mraku tvrđave.


Po povratku na kej, brzinom munje promakla nam je devojka obučena u narodnu nošnju, koja je u epruvetama nosila likere od maline i domaću rakiju, idealne za zagrevanje okasnelim partijanerima.

Iako je policija svuda, ove ulične prodavce niko ne dira, valjda se za vreme Exita više toga toleriše, a koncentracija čuvara reda verovatno je usmerena na to da ne dođe do nekih ekscesa.

Oceni vest:
13
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Hm

  pre 1008 dana i 20 sati

  Može neka audio priča o nesnosnoj buci koju trpi dobar deo grada? Unapred hvala!

  Oceni komentar:
  15
  36
 • Vasa

  pre 1008 dana i 19 sati

  Gudra?

  Oceni komentar:
  3
  12
 • Dule

  pre 1008 dana i 16 sati

  @Hm
  Moze jedna tekstualna, kratka: poseti baku na selu ovih par dana, bice ti zahvalna.

  Oceni komentar:
  18
  24
 • @Dule

  pre 1007 dana i 49 minuta

  Drago mi je što imaš takav život da ti se podrazumeva da imaš gde da odeš, da možeš da uzmeš slobodne dane kad hoćeš, da imaš para da odeš kad hoćeš iz NS. NS funkcioniše sasvim normalno za vreme celog Exita baš zato što, verovao ili ne, ljudi moraju da rade. Slatki ste mi vi što biste pola grada izmestili zbog festivala na par dana. Svi se kunete u zapadnu Evropu i njihovo uređeno društvo. Pa vidiš, tamo ovako nešto ne može. U Zg program na glavnim binama se završava u 1 čas posle ponoći na INmusic, a u Budimpeštu na daleko ozbiljnijem Sigetu u 23h. Može se zabavljati celu noć, ali ne tako da pola grada ne može da spava od tebe. Manje bine rade i zabava traje celu noć. A ti raseljavaj iz NS. Vrlo demokratski. Isto tako, veruj mi da ni u jednoj ozbiljnijoj državi festival se ne održava na spomeniku kulture. Pozdravi svoju babu na selu jer vidim ti od sela odmakao nisi.

  Oceni komentar:
  3
  16
 • darius

  pre 1006 dana i 22 sata

  Inace, ostalih 361 dan u godini je Novi Sad savrsen grad, bez nocne buke, urlanja, drtoge, kriminala, i ostalih s.... Toliko

  Oceni komentar:
  8
  4
 • Toliko za kraj Egzita

  pre 1006 dana i 21 sat

  Svima su jasne dve stvari oko Egzita:
  1. Da se održi referendum o ukidanju, Egzit bi pao.
  2. Referendum se neće održati, gradska vlast će ostati gluva na proteste, jer je svima jasno da postoji povezanost svake gradske vlasti i silnog novca koje organizator zaradi.
  Ako sam u pravu, i ostvari se jedan moj san iz 1982-ge godine, onako kao što se ostvaruje većina mojih snova - svi će veoma, veoma zažaliti zbog toga, jer danima nećemo silaziti sa naslova svih svetskih novina.
  Novac u očima, novac u očima, nopvac u očima.

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Koja logika!!!

  pre 1006 dana i 20 sati

  To što u NS na pojedinim mestima ima divljačke buke, droge, smeća i kriminala tokom cele godine, ne opravdava terorisanje pola grada ova četiri dana. Dok god se ne odmaknemo od tog sindroma - a šta su oni pre nas, a šta su oni nama, neće biti ovde bolje. Naravno da je sramota kako grad izgleda i u drugim segmentima tokom cele godine, ali to ne opravdava Exit. Manite me te SNS logike. Ne mislim da treba ukinuti Exit, ali sigurno je da može da postoji suživot festivala i grada u kojoj se nijedna strana ne oseća silovano. Inače, redovni sam posetilac mnogobrojnih festivala. Nemam ništa protiv festivala kao festivala, ali imam problem s privatnom organizacijom koja sisa novac iz budžeta, svake godine lažu o broju posetilaca da bi uveličali navodne prihode od festivala. Exit ne zarađuje novac, već skida prljavštinu sa njih. Isto tako, kakve su posledice održavanja festivala na Tvrđavi ili i za to važi da ionako ne vodimo računa, pa šta fali ako neko dokrajči do kraja?

  Oceni komentar:
  0
  11