FOTO PRIČA: Zgrada bivšeg Radničkog polako vraća stari sjaj

FOTO PRIČA: Zgrada bivšeg Radničkog polako vraća stari sjaj

Dugo smo čekali da zgrada bivšeg Radničkog univerziteta prestane da bude ruglo, da se rekonstruiše i ponovo dobije svoju svrhu.

Nakon više godina od kako je izgorela i dve decenije ličila na skelet, posle prodaje kompaniji Vega IT, konačno je krenulo nešto da se dešava, a čini se da smo blizu tome da bude završena i da dobije svoje nove stanare. Od vlasnika smo pokušali da saznamo i datum otvaranja zgrade, ali su nam rekli da još uvek nije određen i da će blagovremeno obavestiti zainteresovanu javnost.


Gradonačelnik Novog Sada je u januaru posetio gradilište i tada smo saznali da će biti gotova na leto i da će u njoj raditi 500 zaposlenih ove kompanije.

FOTO: Na leto se očekuje kraj radova na rekonstrukciji zgrade bivšeg "Radničkog"

U aprilu je najavljeno da se traži preduzeće koje će urediti prostor ispred zgrade, a koji je u vlasništvu Grada.

Traži se firma koja će urediti površinu ispred zgrade RadničkogDva meseca posle toga,  na "terenu" se može videti da građevina sve više liči na objekat iz projekta, a od juče se vrši razmontiravanje dizalice što bi trebalo da znači da su spoljašnji radovi na njoj završeni, bar oni koji se odnose na "visinske" delove ove 13-spratnice.


Stavljena je i tabla sa novim imenom koji će sigurno posle nekog vremena i među Novosađanima "zaživeti" tako da je više nećemo zvati "Radnički" već "Vega".


Deo ulice oko same zgrade od juće je zatvoren za saobraćaj, ali to ne predstavlja veliki problem jer se Stražilovskom i Ulicom Maksima Gorkog može lako zaobići.


Stanari okolnih kuća i zgrada nisu imali velike zamerke zbog radova na rekonstrukciji – gradilište je bilo prilično uredno, retko je bilo zatvaranja ulice, eventuanno deo jedne trake, a čak su izazvali simpatije građana kada je u drvene saksije na ogradi zasađeno cveće. Takođe, biljke su, kako je najavljeno, već zasađene i krase deo fasade. 


Nakon manje od dve godine od početka rekonstrukcije, čini se da će jedan od simbola Novog Sada uskoro opet biti to, ali posle 23 godine, ne više simbol požara i zapuštenosti već – lepote i napretka.


Podsećamo, nakon požara 2000. godine, zgrada Radničkog univerziteta je napuštena, dok je neuređena površina ispred objekta korišćena kao parking prostor. Posle nekoliko neuspelih pokušaja prodaje, krajem 2020. Godine objekat po početnoj ceni od skoro 5,3 miliona evra na licitaciji kupuje novosadska kompanija "Vega IT", a već naredne godine počinje rekonstrukcija zgrade, po projektu arhitekte Lazara Kuzmanova, odabranom na konkursu.

Oceni vest:
19
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Gari, ali ne Kasparov

  pre 293 dana i 16 sati

  "Stavljena je i tabla sa novim imenom koji će sigurno posle nekog vremena i među Novosađanima "zaživeti" tako da je više nećemo zvati "Radnički" već "Vega"."
  Al' očina! Možda ćete je vi, novinari, tako zvati, ali, što se nas građana tiče, to je bio Radnički i tako ćemo ga i dalje zvati, a oni mogu da postave tablu kakvu god žele!

  Oceni komentar:
  4
  20
 • Tako je!

  pre 293 dana i 13 sati

  Potvrđujem časnog prethodnika. I za mene je Žežljev most ostao Žeželjev, a Radnički će biti Radnički.
  Pokušaje prekrajanja svega ovdašnjeg ne priznajemo i borićemo se do poslednjeg daha, ne žalići da u toj borbi damo i svoj život.

  Oceni komentar:
  3
  11