FOTO: Prodajna galerija 72 udruženja žena iz Vojvodine otvorena u Dunavskoj ulici

FOTO: Prodajna galerija 72 udruženja žena iz Vojvodine otvorena u Dunavskoj ulici

Etno-prodajna galerija "Naše nasleđe" otvorena je danas u Dunavskoj ulici broj 6 u Novom Sadu, a u njoj su izloženi proizvodi 72 udruženja žena iz Vojvodine, koja broje 1.500 članica.

Udruženja su u sastavu istoimenog krovnog udruženja koje je osnovano 2016. godine sa cilјem očuvanja, promovisanja i unapređenja kulturne baštine, istorije, običaja, tradiconalnih zanata i narodnih rukotvorina, kulturnih raznolikosti, ali i podsticanja preduzetništva.Prodajnu galeriju posetio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ocenio da do sada nismo imali ovako reprezentativan prostor za predstavlјanje proizvoda naših umešnih žena, a koji oslikavaju bogatstvo Vojvodine i Srbije.

– Oduševlјen sam ovim prostorom, veoma je raznolika ponuda rukotvorina i gastronomije i razgledajući je simbolično smo putovali kroz Vojvodinu. Treba i sami da se podsetimo koliko toga imamo i koliko vredimo, jer ako mi svoju kulturnu baštinu i tradiciju ne čuvamo, neće nas ni drugi priznati. Verujem da će turistima ovo biti jedna od najatraktivnijih lokacija i da ćemo zajedno prebroditi epidemiju, pa da će ih sledeće godine biti mnogo više – rekao je gradonačelnik.Predsednica krovnog udruženja Snežana Nešović rekla je da su žene umesto konkurencije izabrale saradnju, te da zajedno prodaju svoje proizvode i rešavaju probleme na koje nailaze.

– Sajmovi na kojima izlažemo se održavaju nekoliko puta godišnje što je za nas malo, a mnogima je ovo jedini izvor prihoda ili važna dopuna budžeta. Naišli smo na razumevanje gradonačelnika i dobile ovaj predivan prostor na korišćenje. U njemu je trenutno izloženo 600 proizvoda, a radićemo na unapređenju asortimana. Takođe, održavaćemo edukativne radionice za decu i odrasle i sarađivaćemo sa ustanovama kulture – zaklјučila je Nešović.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan