FOTO: Prva novosadska škola sa bazenom gradiće se na Satelitu

FOTO: Prva novosadska škola sa bazenom gradiće se na Satelitu

Gradska uprava je na javni uvid stavila urbanistički projekat nove zgrade Osnovne škole "Miloš Crnjanski" na Satelitu.

Projekat je izradila firma "Pro-ing" i kako će izgledati prva novosadska škola sa bazenom, javnost može da vidi od 13. do 19. aprila od 10 do 13 časova u Upravi za urbanizam u Školskoj 3, u kancelariji 32, ili da preuzme sa sajta Grada, piše portal 021.rs.

Postojeća zgrada škole "Miloš Crnjanski" je sagrađena 1962. godine pod imenom "Boris Kidrič" i dograđena je 2010. tako da sada ima 4.159 kvadratnih metara i u njoj postoje 43 odeljenja sa 1.157 učenika. Sadašnji objekat ima dva sprata i dva međusprata, sa ukupno 24 različite učionice, bibliotekom, zbornicom i dve fiskultulrne sale od 350 kvadrata i prateće prostorije. Ovo, međutim, nije dovoljno,  jer se svake godine povećava broj učenika.

U ovom delu Satelita, oko Ulice Bate Brkića, u poslednjih desetak godina izgrađen je veći broj stambenih zgrada, što će se nastaviti i u narednom periodu.

Nova škola će biti građena na parceli većoj od 15.000 kvadratnih metara, sa potpuno ravnim krovom, a nalaziće se na mestu na kom su trenutno sportski tereni postojećeg objekta.

Novi objekat je pozicioniran u zapadnom delu kompleksa i postavljen je tako u odnosu na regulacione linije da zauzima središnji deo, ostavljajući dovoljno prostora i sa južne i sa severne strane za formiranje saobraćajnih i pešačkih površina. Radi maksimalnog iskorišćenja oblika i dubine parcele objekat je koncipiran kao dvotrakt, čime je formiran centralni atrijum sa slobodnim prostorom koji omogućava dvostranu orijentaciju na nadzemnim etažama. Duž centralnog atrijuma formirane su otvorene galerije u funkciji pristupa jedinicama-učionicama. Objekat je koncipiran tako da se objedine svi sadržaji školskog programa u jednu multifunkcionalnu celinu – stoji u opisu projekta na javnoj prezentaciji.

Planirano je i da se na mestu postojeće škole, nakon što se sruši posle gradnje novog objekta, sagrade dva kombinovana sportska terena dimenzija 40x20 metara, kao i trim staza koja je pozicionirana tako da se sačuva spomenik prirode - drvo platan koje se nalazi u dvorištu, saznaje portal 021.rs.

U okviru dvorišta će biti parking sa 24 mesta i parking za oko 60 bicikala.

Nova škola "Miloš Crnjanski" će biti dvospratnica sa suterenom visoka 14 metara i neto površinom većom od 11.500 kvadratnih metara. Kako je navedeno, s obzirom da su u prizemlju formirani atrijumi koji se pružaju kroz objekt celom njenom visinom, bruto površina prizemlja, bez atrijuma će iznositi više od 3.000 metara kvadratnih.

Procenat zauzetosti parcele nakon gradnje će biti oko 28 odsto, dok će zelene površine pokrivati oko 40 odsto.

U projektu se navodi i da će kolski pristup školi biti iz Ulice Stevana Momčilovića. Pešaci će moći da uđu kroz tri ulaza, iz Ulice Stevana Momčilovića, kao i dva iz Ulice Anđe Ranković, pri čemu će glavni ulaz biti sa strane ove ulice.

U novoj školi, osim glavnog ulaza, planirani su poseban ulaz za zaposlene, ekonomski ulaz za snabdevanje kuhinje, ulaz u podstanicu, kao i potrebni protivpožarni izlazi.

U suterenskom nivou je planiran bazenski prostor sa pratećim sadržajima, multifunkcionalne i sportske sale koje se nalaze u centralnom delu objekta. Na ovoj etaži su u traktu ka ulici Anđe Ranković smešteni i sadržaji za prijem roditelja, kancelarije zaposlenih, zbornica, kancelarija direktora i auditorijum ka otvorenim terenima. Trakt prema ulici Stevana Momčilovića je funkcionalno opredeljen za kuhinjski prostor-prateće prostorije, svlačionice, teretanu, sanitarni blok i prostor podstanice.

Na nivo prizemlja predviđen je glavni ulazni hol sa auditorijumom, kao i centralne vertikalne komunikacije. U prizemlju su planirane učionice za učenike nižih razreda, sanitarni blokovi, kuhinja sa kantinom i trpezarijom.

Prvi i drugi sprat imaju u potpunosti obrazovnu namenu sa učionicama, kabinetima i pripremnim prostorijama. Ukupno je planirano 36 učionica u školi, a na prvom i drugom spratu dva trakta su povezana galerijama u vidu hodnika koji presecaju multifunkcionalnu i sportsku salu i formiraju jedinstvenu vizuelnu celinu.

Sportska sala je trovisinski prostor omeđen hodnicima koji ostvaruju vizuelni kontakt, ali sprečavaju neželjene zvučne efekte.

Na prvom i drugom spratu su planirane i biblioteka, prostori za razne sekcije, kao i izlaz na otvorenu ozelenjenu terasu, namenjenu učenju i školskim događajima na otvorenom.

Na ovaj projekat nove škole "Miloš Crnjanski" zainteresovana pravna i fizička lica mogu da ulože prigovor ili sugestije u pisanom obliku Upravi za urbanizam ili preko elektornske pošte.

Prema nekim najavama iz lokalne uprave početak gradnje nove škole "Miloš Crnjanski" očekuje se sledeće godine, a sredstva će verovatno osim Grada izvojiti i Pokrajina, kao i Republika. Da će se graditi nova škola najavljeno je još 2019. godine, a prošle godine je Vojvodina platila izradu projekte dokumentacije koja je sada na javnom uvidu. 

Oceni vest:
9
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kriminal se uvećava

  pre 821 dan i 10 sati

  Tako je! Nije bitno znanje koje se prenosi, niti je bitno da li profesori uopšte dolaze na časove.
  Ono što je bitno da mi možemo EU i americi da kažemo "Eto, i mi to imamo!" i spoljimo beogradske komplekse metropole koje nam prenose i donose u Novi Sad političari.
  Škole se koriste za krađu javnog novca. To se radi tako što Ministarstvo Obrazovanja pošalje javni novac u školu gde je NJIHOV direktor.
  A taj zatim potpisuje uvećane fakture za firme partijskih drugova, za sve radove po pitanju škola.

  Oceni komentar:
  4
  25
 • kg

  pre 819 dana i 19 sati

  U Zagrebu je izgradjena skola sa bazenom pre 40 godina. I tamo svi od 2-4 razreda idu na proveru plivanja, te su oni koji su bili neplivaci obavezno idu u skolu plivanja. A u NS garantujem da vise od 50% dece ne zna da pliva. Tuga i sramota...

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Partijska firma za održavanja bazena

  pre 819 dana i 11 sati

  Znaš, KG, mi svoju decu učimo da plivaju po grčkim morima i ovdašnjim bazenima, a poneko i na Dunavu.
  Ne čekamo da nam partija izgradi bazen u školi, čija je uloga osim mažnjavanja sredstava tokom gradnje, takođe i veoma skupo održavanje kasnije.
  Pa tu su i kupanja dece bez nadzora, j r ko će decu sprečiti da se bace u bazen?
  Imaćete stražu u školi pored bazena?
  Jer, dok učitelj ne naredi: "U ime Ministarstva Obrazovanja, moraš naučiti plivati!"
  Veruj mi, mi siroti ne bi znali naučiti decu.

  Oceni komentar:
  0
  3