FOTO: Prvi „Gaming opeNS“  otvoren sinoć na četiri lokacije u širem centru grada

FOTO: Prvi „Gaming opeNS“ otvoren sinoć na četiri lokacije u širem centru grada

Turnirom u Devetom dobu, koje je organizovalo udruženje “Piropteriks”, u Omladinskom klubu OPENS i predavanjem o video igrama koje je održao Eipix Academy, počelo je uzbudljivo veče u svetu društvenih i elektronskih igara.

Osnovna ideja Gaming OpeNSa jeste da se u jednom vikendu, čitava “gaming” industrija i sve što je prati, otvori ka široj javnosti. Stoga je Festival i okupio grupu mladih ljudi koji se najprofesionalnije bave različitim podžanrovima gejminga u gradu – od board igrara, preko elektronskih do samih kreatora igrara.

- Novi Sad je grad sa najrazvijenijom subkulturom igrača i ljubitelja društvenih i elektronskih igara u Srbiji, a da to nije poznato široj zajednici. Zato je čitav koncept Gaming OpeNS-a zamišljen tako da Udruženja i igrački klubovi tokom dana Otvorenih vrata organizuju turnire, tribine, i ture sa vodičima za sve Novosađane – svojevrsna verzija već popularne Noći muzeja. I, sudeći po reakciji Novosađana, koji su uprkos snegu i hladnoći u velikom broju obilazili sve lokacije, ideja nam je bila dobra -  kažu organizatori.

Glavni događaji podrazumevaju turnire, edukativna predavanja i prezentacije igara na različitim lokacijama, od kojih izdvajamo – klub društvenih igara “Gaming centar”, odnosno e-sports klub “LvLUp”.

U klubu društvenih igara „Gaming centar”, koji je i lokacija najotvorenija za čitavu porodicu, ogledala se suština čitavog festivala. Čitave porodice smenjivale su za stolovima isprobavajući najnovije svetske igre.

- Nisam ni znala koliko su daleko otišle društvene igre od recimo monopola. Mislim da ćemo i dalje dolaziti ovde, možda čak i bez dece - kaže Ljiljana Mandić koja je sa decom obišla festival.

Sličan koncept bio je zamišljen i na drugoj lokaciji, e-sports klubu „LvLUp”, gde su organizovani i turniri sa primamljivim nagradnim fondom, koji obezbeđuje dolazak profesionalnih igrača iz drugih gradova.

- Nisam baš očekivao da ću pobediti. Zapravo smo došli da se zabavimo i u tome smo i uspeli, a nagrada je samo super bonus - , kaže Marko Lazić, pobednik u “Mortal kombat” turniru u klubu “LvLUp”.

Festival se nastavlja i danas, uz primamljiv fond nagrada za najsretnije posetioce, a ulaz je besplatan.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan