FOTO: Rekonstrukcija dela fasade Srednjoškolskog doma "Brankovo kolo"

FOTO: Rekonstrukcija dela fasade Srednjoškolskog doma "Brankovo kolo"

Rekonstrukcija dela fasade Srednjoškolskog doma "Brankovo kolo" počela je sredinom jula, a rok za završetak radova je 90 kalendarskih dana.

Prema rečima pomoćnika direktora za smeštaj, ishranu i tehničke poslove te ustanove Predraga Gajića, biće obnovljen samo deo fasade, odnosno strana koja "gleda" na ulice Dušana Vasiljeva i Episkopa Visariona.

– Nismo mogli da realizujemo rekonstrukciju čitave fasade jer su za to potrebna znatna finansijska sredstva, pošto se radi o velikom objektu. Osim što će nakon završetka radova fasada imati lepši i osvežen izgled, vodili smo računa i o energetskoj efikasnosti, te će taj deo biti obložen staklenom vunom – objasno je Gajić, dodavši da je Ministarstvo posvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo 16 miliona dinara za obnovu fasade i tri i po miliona za rekonstrukciju dela kupatila.


On je istakao da ta ulična strana zida, okrenuta ka Ulici Episkopa Visariona, na prvi pogled deluje da je u sasvim dobrom stanju.

Međutim, nije tako. Od kada je dom izgrađen 1938. godine, fasada nikada nije obnovljena. Doduše, donji deo zida je 2017. godine malo "doteran", ali većih radova do sad nije bilo.


Kapacitet Doma "Brankovo kolo" je proteklih godina neznatno smanjen jer su, kako je pojasnio Gajić, sobe su bile vrlo male, posebno u muškom delu.

– Završen je prvi krug upisa u dom i stiglo je 555 prijava, od toga 240 za dečake i 315 za devojčice. Kapacitet doma je 409 učenika, odnosno 190 devojčica i 219 dečaka, ali se do deset odsto od raspisanog broja namenski opredeljuje za smeštaj i ishranu učenika iz osetljivih društvnih grupa – napomenuo je pomoćnik direktora Doma.


Tradicionalno đaci se iz čitave zemlje se interesuju i upisuju u ovaj novosadski srednjoškolski dom, pa tako ove godine ima prijavljenih iz svih krajeva Vojvodine, gradova na jugu Srbije ali i iz Bosne i Hercegovine.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan