FOTO: Sastanak predstavnika Sindikata srpske policije sa sudijama i tužilaštvom prekinula dojava o bombi

FOTO: Sastanak predstavnika Sindikata srpske policije sa sudijama i tužilaštvom prekinula dojava o bombi

U organizaciji Sindikata srpske policije, danas je oko trista policajaca iz čitave Srbije, protestovalo ispred novosadske palate pravde zahtevajući strožu kaznenu politiku pravosudnih organa i brže rešavanje slučajeva napada na policajce tokom obavljanja službene dužnosti.

Nezadovoljni policajci su nosili transparente na kojima je pisalo: "Ako je napad na policajca napad na državu, koliko puta su ubili Srbiju", "Bude li vas slike uplakane dece nastradalih policajaca?" i "Ne zakon ulice, već zakon na ulicama" kao i sindikalne zastave iz svih krajeva Srbije. Predstavnici sindikata sastali su se sa predstavnicima Tužilaštva i Osnovnog suda u Novom Sadu, ali su razgovori morali biti prekinuti, jer je stigla dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi u zgradi suda. Ubrzo nakon toga novosadska palata pravde je evakuisana, a pripadnici protivdiverzionog odeljenja Policijske uprave Novog Sada počeli su da pretražuju zgradu.

Lazar Ranitović, predsednik Sindikata srpske policije, nakon prekinutog sastanka, izjavio je prisutnim novinarima da je protest organizovan zbog prebijanja njihovog kolege, žandarma Borisa Jevrosimovića, koji je pre nekoliko nedelja zajedno sa suprugom brutalno napadnut od strane osuđenog narko dilera i njegovog prijatelja.

- Predstavnici suda i tužilaštva shvataju probleme policajaca. Primili su naša pisma, pročitali ih i sve će to preneti višim instancama. Smatramo da se u Srbiji mora pojačati zakon, moraju se zauzimati jedinstveni stavovi na nivou cele republike kako bi bezbednost bila na zadovoljavajućem nivou, ali i kako pravda bila sprovedena. Želimo da kaznena politika nema veliki raspon i da se povratnici naročito kažnjavaju. Uzmite ovu situaciju danas, sad je ceo sud evakuisan zbog lažne dojave o bombi. Ne može taj koji je dojavio da je eksplozivna naprava postavljena da prođe nekažnjeno, on mora da dobije robiju – rekao je Ranitović.

Sindikalci su naveli i to da je u protekloj deceniji stradao veliki broj policajaca na dužnosti, a kaznena politika prema napadačima je bila blaga.

- Tokom razgovora sa predstavnicima tužilaštva i suda nismo došli do saznanja gde dolazi do problema. Niko ne želi da kaže da je kriv. Sudije kažu da tužioci podnose takve tužbene zahteve i oni ne mogu da idu dalje, dok opet tužioci kažu da oni sve urade kako treba, ali sudije su te koje presuđuju. Ja znam da policijski službenici odrade sve što treba – objašnjava Ranitović.

Predstavnici sindikata naglasili su da će se takođe boriti i za poboljšanje materijalnog položaja policajaca čija dnevnica za ovaj opasan posao iznosi 150 dinara.

Predsednik SSP-a kazao je da će se protesti nastaviti kroz razgovore sa sudijama i tužilaštvom. Takođe, naglasio je da je za stvaranje bezbednijeg ambijenta u Srbiji potrebno da građani više veruju policiji, ali i policija građanima, a da važnu ulogu u tome imaju i mediji.

- Niko nas neće ubediti da je u redu da se jedan kriminalac uključuje u rijaliti program i da to prenosi televizija sa nacionalnom frekvencijom. Policajcima je to neshvatljivo, naročito ako je ta osoba iza rešetaka - kazao je Ranitović.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan