FOTO: Šoping na Najlonu uz miris čvaraka i gužvanje u “petici”

FOTO: Šoping na Najlonu uz miris čvaraka i gužvanje u “petici”

Uz miris čvaraka, pljeskavice i škembiće šoping na Najlonu ne može da se meri ni sa čim, a ponuda i cene su kako je već poznato većini Novosađana daleko pristupačniji od onih u buticima u tržnim centrima i ostalim prodavnicama.

 

Iskoristili smo sunčan dan, te posetili mesto koje vole mnogi sugrađani, od petka pa sve do nedelje. Retki su oni koji ne znaju gde se buvljak nalazi, a mali je broj Novosađana koji se bar jednom nije uputio na tu stranu, kako zbog nekog dela za veš mašinu, lampu, ploču ili garderobu, pa i čašicu razgovora koji će vam sigurno izmamiti osmeh na lice…

 

 

Negde na podu, negde na stolu, ili tezgi, pronaći ćete razne predmete koji i nisu više u funkciji, a tu su i replike dela poznatih umetnika. Prodavac kaže "cena prava sitnica" 1.500 dinara, ali može i da snizi na 1.300

Tu su i knjige, od stručnih dela o plućnim bolestima, do onih o raznim virusima, psihijatriji, matematici, preko ljubavnih romana, do rečnika, a cena od 50 do 300 dinara. Knjige su kao i svi ostali predmeti pobacani u kutije, pa vam je potrebno malo više vremena da pronađete to što vam treba.

 

 

Mediji su ranije izveštavali i o tome da su novosadski učenici Mašinske škole po određene delove za takmičenje u robotici, dolazili baš na Najlon pijacu. Sklapajući robote s takvim delovima uspevali su da osvajaju nagrade, bez obzira što su se nadmetali sa školama koje su za mašine izdvajali hiljade evra.
Tako, je i Najlon zaslužan za medalje naših učenika. I zaista, na podu su razni delovi mašina, laptopovi, bušilice, fenovi, usisivači… Pojedini delovi su 50 dinara, dok su mašine nekoliko stotina.

 

 

Čaše, tanjiri, i ostalo posuđe, u ponudi je takođe po ceni od 50 dinara po komadu pa naviše. Posteljina sa jastučnicom je 300 dinara, a tri peškira ovde možete pazariti za 500.

Ploče su kažu prodavci pravi hit u poslednjih nekoliko godina, a najviše se interesuju mlađi tražeći uglavnom inostrane izvođače.

 

 

Garderoba je ovde najbrojnija, i ima je svuda. Na podu, na tezgama, i u većini slučajeva prodavci vas pozivaju u svoj deo pijace rečima “Biraj još malo pa nestalo” ili “Ajmo žene akcija raspodaja jakne samo 200 dinara”.

I tu treba biti strpljiv. Na jednom kraju pijace u toku je rasprodaja garderobe i sve je dostupno po ceni od 50 do 100 dinara po komadu, dok je na drugom delu slična garderoba u ponudi po 200.

 

 

Vredi birati, jer je reč o polovnoj markiranoj gaderobi, koja je dobro očuvana. Ipak, ima i one lošijeg kvaliteta, ali imate mogućnost da birate i na vama je šta ćete pazariti. Istovremeno već je dobro poznata i ona teorija da pojedini vlasnici butika dolaze na Najlon, kupuju gaderobu, dobro je srede i nude po deset puta većoj ceni.

- Danas je rasprodaja i zato su džemperi, bluze i sakoi po 100 dinara. Sledeće nedelje dobijam novu garderobu, pa će cene biti veće, i koštaće od 200 do 300 dinara po komadu. Posla ima i mušterije stalno dolaze. Što se tiče profila kupaca, tu nema pravila … - kaže Miljana prodavačica na pijaci.

Polovne bunde od prirodnog krzna su dostupne za 70 evra, a prodavac kaže da su kao nove, te da se ne osipaju i da će onaj ko ih uzme sigurno biti zadovoljan…

Šubare od veštačkog krzna koštaju od 1.200 do 1.800 dinara. Rukavice su 300 dinara, a šalovi od 100 dinara pa naviše.

 

 

Oni najuporniji koji Najlon često posećuju kažu da su cene dosta više u odnosu na period od pre par godina kada buvljak nije bio toliko poznat. Većina će opet reći da su Novosađanke dolazeći na pijacu zbog originalnih, polovnih, a jeftinih komada gaderobe uticale na popularnost ovog mesta, gde prodavci i zapevaju po koju…

Lampe su od 300 dinara pa naviše. Oko 45 evra je velika sobna lampa.

Ukoliko se odlučite za kupovinu garderobe, nećete se pokajati, jer ćete za 1.000 dinara moći da pazarite čak deset džempera, što nije moguće ni u prodavnicama polovne garderobe. Ipak, morate
biti strpljivi i spremni na traganje i prebiranje robe, a ponekad i na cenkanje.

Miris hrane dodatni je ugođaj pijace, gde se u nekoliko oranija tope čvarci, pa ih vrele s vatre ovde možete konzumirati za 700 dinara po kilogramu. Pljeskavice su oko 200, a sendviči 150, dok su kuvana jela pa i škembići oko 300.

Autobus koji saobraća ka pijaci, svima dobro znana “petica”, uvek je krcata. Naše iskustvo je pokazalo, da ćete do pijace stići, ali je pitanje kako ćete se vratiti. Tu se naoružajte strpljenjem, ili krenite automobilom, a najbolje dok je sunčan dan, biciklom.

 

 

Kada završite šoping, gužve na stanici su ogromne, i može vam se dogoditi da propustite koji autobus, jer neće biti dovoljno mesta.

Ipak, strpljenje će vam se u najmanju ruku isplatiti, jer ćete izaći punih ruku, a osmeh vam se neće skidati s lica, što zbog punih kesa, ali i najnovijih fazona koje ste čuli od prodavaca ili zbog toga što ste ih slušali kako pevaju za tezgom…

Oceni vest:
27
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Nikola V.

    pre 1965 dana i 7 sati

    Ko nije peticom išao na Najlon kao da nije ni bio na pijaci. To treba doživeti.

    Oceni komentar:
    2
    12