FOTO: Svetlosni trag iznad Katedrale zbunio i zabavio Novosađane

FOTO: Svetlosni trag iznad Katedrale zbunio i zabavio Novosađane

Koliko su naši sugrađani domišljati, ali i duhoviti, pokazuju i komentari u jednoj od grupa na društvenim mrežama, kada je jedna Novosađanka postavila fotografiju pojave koja joj se učinila prilično čudnom i zamolila za objašnjenje. Naime, reč je o svetlosnom tragu koji je uočila iznad Katedrale.

Kakva je ovo pojava? Vidite na slici tamnu traku koja se prostire od vrha katedrale prema nebu. To primećujem samo kad je hladno, oblačno ili kišno veče. Znači, tokom zime. Kad je toplije i kad je vedro onda nema te tamne trake. Veoma neobično. Volela bih da neko stručan objasni o kakvoj je pojavi reč – objavila je, uz fotografiju, naša znatiželjna sugrađanka.

PRVO MALO NAUKE...

Usledilo je nekoliko logičkih objašnjenja ostalih članova.

Oblačno = svetlost daje posebne i neobične reflekse. Deluje čarobno, ali nije neobjašnjivo – napisala je jedna od članica, dok je druga navela da se tako svetlost prelama usled magle i smoga.

Nagađanje se nastavilo.

Reflektori koji osvetljavaju Katedralu od dole prema krovu, kada je maglovito stvara se senka – objasnio je jedan naš sugrađanin.

Sa njim su se uglavnom složili i ostali, a razlog zašto se to ne vidi i leti videli su u tome što tada nema čestica u vazduhu koje će svetlost da obasja, jer svetlost prolazi kroz čist vazduh.

Senka je svakako... Mi u pozorištu kad hoćemo da se tokom predstave vide svetlosni kraci od reflektora, pustimo dim mašinu koja daje super efekat... Tako da je to senka vrha, koja se ocrtava na česticama koje su u vazduhu – dodao je drugi komentator svoje iskustvo sa radnog mesta.

ONDA MALO SMEHA...

Uz odgovore koji objašnjavaju misteriozni trag, pojavili su se i oni drugi, koji su celu prepisku začinili smehom i dobrim raspoloženjem.

"Direktna veza sa Šefom odgore", "Oni dolaze", "Samo Molder i Skali mogu da reše ovaj slučaj", "Dolaze po na", "Magnetno polje?", "Džavolska posla"... samo su neki od odgovora kojima su Novosađani iskazali svoju duhovitost.

Gandalf the Gray se bori sa demonima kad je hladno na krovu – iskomentarisao je jedan od učesnika objave.

Naravno, nekolicina je napisala da je to božji znak, a u nekim komentarima pominjali su se i migranti, pa i vanzemaljci.

Bog vakciniše crkvu, kolorizovano – glasi komentar koji je naš ubedljivi favorit.

Mašta može svašta, pa su se svi malo i zabavili, a naša sugrađanka dobila je odgovore koje je želela.

Oceni vest:
8
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • konekcija

  pre 219 dana i 20 sati

  liči na to

  Oceni komentar:
  0
  1