FOTO: U delu Sajmišta posađeni lišćari i četinari, rekonstruisani travnjaci...

FOTO: U delu Sajmišta posađeni lišćari i četinari, rekonstruisani travnjaci...

Kako javljaju iz JKP "Gradsko zelenilo". tokom pripremnih radova u kvartu između Bulevara oslobođenja, Bulevara kralja Petra prvog i ulica Novosadskog sajma i Branimira Ćosića, orezano je 366 stabala, uklonjeno 63, kao i 312 kvadratnih metara preraslog šiblja na ravnim površinama

Radnici "Zelenila" su, navodi se u saopštenju, u ovom delu grada posadili su 129 sadnica lišćara i četinara. Najzastupljeniji su piramidalni grab, likvidambar, piramidalni jasen, lipa i ukrasna trešnja.

- Oko svih zasađenih sadnica posut je malč od borove kore, kako bi se sačuvala vlažnost zemljišta i sprečio rast korova. Živa ograda je obnovljena u dužini od 9 metara, a posađena je i određena količina ukrasnog šiblja. Prilikom izbora vrsta projektanti su maksimalno vodili računa o tome da one budu otporne na gradske uslove, kao i da korenov sistem stabala ne ošteti podzemne instalacije – kaže se u saopštenju.


Travnjaci koji su vremenom u znatnoj meri oštećeni, rekonstruisani su na površini od oko 850 kvadratnih metara, a kako bi se novo zelenilo sačuvalo od nesavesnih vozača, postavljeno je 95 metalnih stubića visine jedan metar, navode u "Gradskom zelenilu".

Ovaj projekat finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine, a do kraja godine "Gradsko zelenilo" završiće radove na unapređenju zelenila na 26 lokacija u gradu i prigradskim naseljima.


- Svi projekti ozelenjavanja imaju za cilj veću apsorpciju gasova, smanjenje buke, povećanje vlažnosti vazduha i poboljšanje mikroklime u svim delovima Novog Sada –
kaže se na kraju saopštenja.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan