FOTO: U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

FOTO: U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Tim povodom, u Kulturnom centru Novog Sada je upriličena modna revija "Na krilima mašte" u organizaciji Udruženja za pomoć MNRO, Udruženja za dečiju i cerebralnu paralizu "Sunce" i Udruženja distrofičara Južnobačkog okruga kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

U okviru programa učenici ŠOSO "Milan Petrović" izveli su igrokaz "Život je slagalica”, a program je klavirskom izvedbom uveličala studentkinja druge godine Muzičke akademije Kristina Jevtović.


Međunarodni dan osoba sa invaliditetom jeste simboličan datum, ali solidarnost, moralna načela i pitanje razumevanja, nalažu da se o toj temi priča svakog dana u toku godine. Niko od nas nije savršen ili je bolje reći – svi smo savršeni na svoj način. Hajde da uvažimo tu, naizgled, različitu savršenost, da se međusobno razumemo, da pomognemo jedni drugima. Suštinsko razumevanje i empatija su preduslov podrške, a okretanje glave u drugu stranu, zaobilaženje realnosti, nije rešenje nego je bekstvo iz stvarnosti koje ne vodi nikuda. Svaka osoba u jednoj zajednici zaslužuje pravo na šansu i niko nema pravo da joj oduzme to. Grad je uradio dosta toga na polju olakšavanja života osobama sa invaliditetom, ali nije dovoljno. I dalje je mnogo barijera kojih se moramo osloboditi, a pri tome ne mislim samo na arhitektonske barijere, već na one mentalne, odnosno na predrasude, nerazumevanje i nezainteresovanost. Verujem da zajedničkim snagama i naporom možemo da uklopimo raznovrsne puzle različitosti i da dobijemo jednu lepu koloritnu sliku jedinstva – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević, zahvalivši se svim učesnicima kulturno-umetničkog programa na odličnoj izvedbi i ljudima koji tokom cele godine svoju pažnju i vreme posvećuju ovoj populaciji kroz svoj rad i angažovanje.

Pored gradonačelnika, prisutnima se u ime Koordinacionog odbora organizacija osoba sa invaliditetom Grada Novog Sada obratio i predsednik Gradske organizacije slepih Goran Vuković.

Želim da se u ime Odbora zahvalim na podršci koju Grad pruža našim organizacijama i da istaknem da je ta saradnja na izuzetno visokom nivou. Siguran sam da će ona ići samo uzlaznom putanjom – rekao je Goran Vuković i napomenuo da se radovi sa današnje modne revije mogu naći u prodajnom prostoru "Na krilima mašte" na Spensu i u "Osi ART galeriji" u Zmaj Jovinoj ulici br. 20.


Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine. I ove godine u Novom Sadu, on će biti obeležen nizom aktivnosti u vidu preventivnih medicinskih pregleda, tribina, pozorišnih predstava, sportskih takmičenja, likovnih izložbi, modnih revija, kreativnih i muzičkih radionica. To će sve biti realizovano tokom čitavog meseca na više lokacija u gradu, u organizaciji ustanova i udruženja osoba sa invaliditetom.

 

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan