FOTO: U Novom Sadu obeležena školska slava Sveti Sava

FOTO: U Novom Sadu obeležena školska slava Sveti Sava

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić i članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić prisustvovali su svečanim programima povodom obeležavanja školske slave Sveti Sava u osnovnim školama "Prva vojvođanska brigada" i "Jovan Popović".

Učenici Osnovne škole "Prva vojvođanska brigada", zajedno sa direktorom Oliverom Stojanovićem i svojim učiteljima i profesorima priredili su prigodan umetnički program, uvažavajući propisane mere Vlade repubilke Srbije i Kriznog štaba. Čestitajući im školsku slavu, članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić istakla je da je Sveti Sava pastir srpske pismenosti čije veliko delo živi u našem pamćenju. 

Njegova plemenita istrajnost, posvećenost i predanost ostvarivanju najviših ciljeva, predstavlja inspiraciju koja nas obavezuje da svakodnevno unapređujemo naš obrazovni sistem. Da gradimo škole i da ih opremamo najsavremenijim naučnim sredstvima. To je primarni zadatak kojem se Grad Novi Sad posvetio ove i prethodnih godina, gradnja novih i rekonstrukcija postojećih škola i vrtića. Obrazovanje, znanje, upornost, marljiv rad, posvećenost i istrajnost su vrednosti bez kojih nema velikih rezultata, a novosadski učenici su garant sigurne i uspešne budućnosti našeg grada – izjavila je Dina Vučinić. 


Pozdravljajući prisutne u Osnovnoj školi "Jovan Popović" zamenik gradonačelnika Milan Đurić izrazio je zadovoljstvo što se i ove godine u Novom Sadu poštuje tradicija i čuva sećanje na Svetog Savu i na njegova dela i načela koja, u vremenima kada se suočavamo sa različitim izazovima treba da posluže kao putokaz. 

 I to ne samo učenicima već i nama odraslima na kojima je odgovornost da ličnim primerom novim generacijama pokažemo koliko je važno obrazovanje, ljubav prema čoveku, prema domovini i druge vrednosti koje Sveti Sava simbolizuje – izjavio je Milan Đurić i dodao:

– U nadi da ćemo uskoro pobediti korona virus i da će od naredne godine u Svetosavskim svečanostima glavnu ulogu ponovo imati učenici, želim da čestitam svim novosadskim školama njihovu slavu, a Grad će nastaviti da ulaže u školstvo jer znanje je preduslov napretka i rasta kako pojedinca tako i čitave zajednice. 


U školi "Jovan Popović", u skladu sa epidemiološkom situacijom, predstava je izvedena onlajn, a nakon čina rezanja slavskog kolača prisutnima su se, pored zamenika gradonačelnika, obratili i sveštenik Đorđe Đurđev i direktor škole Goran Stevanović. On je objasnio da, iako učenici nisu prisustvovali proslavi, oni tokom cele nedelje, različitim aktivnostima, likovnim i literarnim konkursima, neguju sećanje na Svetog Savu.

PROSLAVA U OŠ "DOSITEJ OBRADOVIĆ"

Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović prisustvovala je danas svečanosti povodom obeležavanja školske slave Sveti Sava u Osnovnoj školi "Dositej Obradović" i tom prilikom pogledala program u organizaciji učenika ove škole. Svečanost je održana uz epidemiološke mere i zaštite učenika i nekolicine roditelja, a ograničenom broju gostiju đaci su izveli Svetosavsku himnu, te nekoliko recitacija i pesama.


Direktor OŠ "Dositej Obradović" Stanimir Paunović poručio je da je prošlo skoro osam vekova otkako je Rastko Nemanjić, sveti Sava, u našem društvu postavio temelje školstva.

Jedan od ključnih zaveta Savinog prosvetiteljskog dela jeste da su obrazovanje i vaspitanje ključni činioci napretka države i društva. I u ovim sprecifičnim okolnostima, vaspitači i nastavnici slede Savin put i ulažu sav trud da svoje znanje i umeće prenesu na decu – kazao je Paunović.

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan