FOTO: U toku radovi na izgradnji nove glavne crpne stanice – NGC 1

FOTO: U toku radovi na izgradnji nove glavne crpne stanice – NGC 1

Danas je održana konferencija za novinare na lokalitetu gde su, 17. decembra 2018. godine, otpočeli radovi na izgradnji nove glavne crpne stanice – NGC1. Prisutnima su se obratili Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i Gvozden Perković, direktor JКP-a "Vodovod i kanalizacija".

Izvođač radova je "Energotehnika – Južna Bačka d.o.o. Novi Sad", a ugovoreni rok za završetak radova je 400 kalendarskih dana.

– Nova crpna stanica – NGC1, koja je u fazi izgradnje, projektovana je u skladu sa važećom pravnom regulativom Republike Srbije i u skladu sa evropskim normama. Prilikom izrade tehničke dokumentacije, sa posebnom pažnjom je vođeno računa o činjenici da će se objekat nalaziti u neposrednoj blizini stambenih zgrada, Кvantaške pijace i šetališta uz Кej. Shodno tome, projektovan je potpuno izolovan objekat, sa nemogućnošću izlaska zagađenog vazduha sa neprijatnim mirisom iz objekta. Vazduh će se pre ispuštanja u atmosferu prečišćavati na vazdušnim filterima sa aktivnim ugljem, tako da će neprijatni mirisi biti u potpunosti eliminisani. Novi izliv u Dunav je niži od postojećeg, tako da će duži vremenski period biti potopljen od strane Dunava, što je povoljnije za zaštitu od širenja neprijatnih mirisa. Grad će, zajedno sa Pokrajinom, investirati 280 miliona dinara u uređenje Ulice Marka Miljanova koja će biti bulevarskog tipa, a radićemo i na rekonstrukciji više ulica u Almaškom kraju, tako da će taj deo grada osetiti jedan snažan investicioni ciklus – naveo je na pres konferenciji gradonačelnik Miloš Vučević.


Prema rečima direktora JКP-a "Vodovod i kanalizacija", nova glavna crpna stanica NGC1 treba u potpunosti da zameni postojeću glavnu crpnu stanicu GC1, koja se nalazi na raskrsnici Radničke ulice i Кeja žrtava racije.

– GC1 je u funkciji još od početka šezdesetih godina i služi za odvođenje otpadnih i atmosferskih voda južnog gradskog sliva kanalizacije. Na datoj lokaciji predviđa se dovođenje svih otpadnih voda gradskog područja leve obale Dunava kao i odvod ka budućoj lokaciji centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Samim tim dati lokalitet je od strateškog značaja za odbranu od plavljenja grada usled jakih kiša – izjavio je Gvozden Perković.


SREDSTVA ZA CENTRALNI PREČISTAČ OBEZBEDILA EU: Kako navode u JKP "Vodovod i kanalizacija", nastavak izrade tehničke dokumentacije za izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Novog Sada ulazi ove godine u fazu izrade studije izvodljivosti sa idejnim projektom, za šta su obezbeđena sredstva granta Evropske unije. Izgradnja pomenutih objekata koji čine jednu funkcionalnu celinu, zajedno sa svim ostalim objektima infrastrukture koji treba da obezbede nesmetano funkcionisanje budućeg prečistača (CPPOV), gde spada i kolektor od postojeće crpne stanice GC1 na kraju ulice Radničke do NGC1, biće pažljivo koordinisana u narednom periodu, saopštavaju iz tog gradskog preduzeća.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan