FOTO: Učenici OŠ "Ivan Gundulić" uživali u zdravom obroku

FOTO: Učenici OŠ "Ivan Gundulić" uživali u zdravom obroku

Loše navike u ishrani stiču se u porodici, a kasnije i tokom školovanja...

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat posetio je novosadsku osnovnu školu "Ivan Gundulić" gde je prisustvovao demonstraciji pripreme obroka po principima pravilne ishrane za učenike trećeg razreda, javlja pres služba Grada Novog Sada. 

Hranu su pripremali učenici Srednje škole "Svetozar Miletić" – smer kulinarski tehničar, po receptu lekara, specijalista higijene iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.


- Jedan od velikih problema pravilne ishrane na području Vojvodine je unos preterane količine masnoća i ugljenih hidrata, kao i loše navike u ishrani koje se stiču u porodici a kasnije i tokom školovanja. Akcija pripreme obroka zdrave ishrane se sprovodi od 2001. godine u okviru zdravstveno-promotivne kampanje "Oktobar, mesec pravilne ishrane“ koju realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo. U vrtićima i osnovnim školama pokušavamo da skrenemo pažnju na pravilnu ishranu i na zdrav načine života, kao i na to koliko je to važno za njihovu budućnost. Prevencija je najvažnija kako bi se sprečile bolesti, i zbog toga se trudimo da zajedno sa učiteljima i vaspitačima edukujemo decu o važnosti pravilne ishrane
– rekao je prof. dr Zoltan Horvat i dodao da proizvodi koji sadrže prekomernu količinu soli ili masnoća mogu biti uzročnici nastanka kardiovaskularnih bolesti i drugih oboljenja i zato, kako je rekao, moramo decu u najranijem životnom dobu naučiti pravilno da se hrane.

Kako se navodi u saopštenju, ova veoma značajna kampanja iz Кalendara javnog zdravlja obeležava se sa ciljem informisanja najšire populacije, a posebno dece i mladih, kao i sticanja znanja, formiranja ispravnih stavova i ponašanja u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani.Prema rečima dr Milke Popović iz Instituta, više generacija novosadske dece je na ovaj način naučilo da spremi zdrav obrok.

- Institut za javno zdravlje Vojvodine zajedno sa Gradskom upravom za zdravstvo učestvuje u planiranju i u kontroli svih obroka koji se nude u ishrani dece predškolskog i školskog uzrasta. U Predškolskoj ustanovi imamo organizovanu ishranu koja se na jednom mestu planira i na jednom mestu realizuje priprema obroka – istakla je dr Milka Popović i dodala da su ove godine u fokusu kampanje bili ugljeni hidrati i njihove zdravstvene koristi i rizici, a kako je rekla bile su organizovane i edukacije za sve zaposlene koji u okviru vrtića i osnovnih škola dolaze u kontakt sa hranom.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan