FOTO: Više od 2.000 novosadskih đaka na koncertu Vojvođanskih simfoničara u Sinagogi

FOTO: Više od 2.000 novosadskih đaka na koncertu Vojvođanskih simfoničara u Sinagogi

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana deteta, Vojvođanski simfonijski orkestar izveo je danas u Sinagogi, seriju dečijih koncerata.

Preko 2.000 učenika prvih i drugih razreda novosadskih osnovnih škola uživalo je, tom prilikom, u jednom od najpoznatijih ostvarenja klasične muzike posvećenom deci "Karneval životinja" francuskog kompozitora Kamija Sen Sansa. 


U ovom delu, kompozitor, kroz 14 kratkih stavova, predstavlja portrete različitih životinja – od kraljevskog marša lava, preko slonova, magaraca, kengura, kornjače, kokošaka, petlova, labuda i drugih. Kako bi deca što bolje razumeju muziku, glumac Milovan Filipović, u ulozi naratora, ispričao je priču, a orkestar je vodio maestro Aleksandar Kojić, stalni dirigent orkestra opere Srpskog narodnog pozorišta.

Koncertu je prisustvovala i članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić, koja je izrazila zadovoljstvo zbog lepe prilike da deca slušaju simfonijski orkestar koji izvodi program prilagođen njima.


Veoma mi je drago što su se deca odazvala u velikom broju i što vidim da zaista uživaju u klasičnoj muzici. Grad Novi Sad je podržao održavanje ovog koncerta i nadam se da će se slični događaji održavati češće, kako bi što više dece imalo priliku da se upozna sa kulturom i umetničkom muzikom na pravi način - izjavila je Vučinić i osvrnula se na povod održavanja koncerta:

Na današnji dan, u javnosti se skreće pažnja na položaj i prava dece u našem društvu. Svi znamo koliko su deca važna i koliko je njihovo pravilno odrastanje značajno za budućnost. A, odgovornost za tu budućnost nosimo svi. Roditelji, koji uprkos brojnim obavezama moraju da pronađu dovoljno vremena da im se posvete, prosvetni radnici, koji u radu sa decom treba da otkriju njihove potencijale i pravilno ih usmere, ali i država i njene institucije, koje moraju da prepoznaju i spreče nasilje, zanemarivanje i siromaštvo i tako obezbede uslove za bezbrižno odrastanje. Grad Novi Sad nastoji da kroz brojne projekte i aktivnosti brine i doprinosi boljem položaju naših najmlađih sugrađana. Verujem da ćemo zajedničkim radom stvoriti podsticajno okruženje za njihov rast i razvoj.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan