FOTO: Zablistali Bećarac i Oficirac

FOTO: Zablistali Bećarac i Oficirac

U čišćenju divljih plaža Oficirac i Bećarac, jutros je učestvovalo oko 30 volontera: članovi neformalnog udruženja građana "Novi Sad ima srce", Centar Petrovaradin, "Eko kurir", pojedinci, kao i gradska javna komunalna preduzeća "Čistoća" i "Gradsko zelenilo".

Trudom i voljom građana, uklonjene su velike količine smeća, pa su ta dva bisera uz Dunav ponovo čista i prava su oaza za uživanje.

Akciju je inicirao portal mojnovisad.com nakon upozorenja građana da su plaže Bećarac, Oficirac, Šodroš i Ribarac, na kojima se tokom letnje sezone svakodnevno kupa na hiljade Novosađana, izuzetno prljave i zatrpane smećem. 

Međutim, akcije čišćenja daju kratkotrajne rezultate, jer nesavesni građani, jedan broj posetioci tih plaža, redovno ostavljaju smeće za sobom, pa možemo očekivati da, već za nekoliko dana, ove plaže budu ponovo prljave. Kako bi se taj problem sistemski rešio i plaže trajno učinile čistim i bezbednim, neophodna je saradnja pokrajinskih institucija “Vojvodinašume” i “Vode Vojvodine” koje imaju zvaničnu nadležnost na ovim lokacijama i (nenadležnih) gradskih javno-komunalnih preduzeća, koja su i danas pokazala dobru volju za aktivnim učešćem.

Dok se rešenje ne pronađe, učesnici današnje akcije čišćenja apeluju na građane da plaže čuvaju i održavaju čistim.

I prethodne subote, građani-volonteri učestvovali su u akciji čišćenja Oficirca, kada su pripadnici jedne političke partije pokušali da ispolitizuju ovaj događaj i predstave ga kao sopstvenu inicijativu, o čemu je portal mojnovisad.com izveštavao. Tokom današnje akcije nije bilo sličnih pokušaja.

U čišćenju Bećarca učestvovali su i radnici JKP "Čistoća" koji su akcijašima doneli rukavice i džakove za sakupljanje smeća.

Bilo je i mališana koji su sa svojim roditeljima vredno radili.

"Eko kurir" je i ovoga puta doprineo da naš grad bude prijatniji za život.

 I volonteri na Oficircu imali su pune ruke posla.

Pridružili su im se radnici JKP "Gradsko zelenilo" koji su kosili ambroziju.

Ugostiteljski objekti na Oficircu biće lepši za 60 sadnica cveća koje je poklonilo JKP "Gradsko zelenilo".

Udruženje "Novi Sad ima srce" je nosilac ove, kao i mnogih sličnih akcija - Jovica Vukša

Smećem, koje su ostavili nesavesni sugrađani, napunjeno je na desetine džakova koji su odneseni kamionom gradskog preduzeća JKP "Čistoća".

Više fotografija ove ekološke akcije pogledajte u foto-albumu ispod ove vesti.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan