FOTO: Završena adaptacija muzejskog depoa MSUV, do kraja godine i sanacija fasade zgrade SNP-a

FOTO: Završena adaptacija muzejskog depoa MSUV, do kraja godine i sanacija fasade zgrade SNP-a

Muzejski depo Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, izgrađen 1970. godine, koji koristi i Muzej Vojvodine, a koji je više decenija usled kiša bio plavljen, što je ugrožavalo vrednu kolekciju kulturnog nasleđa, saniran je i rekonstruisan sredstvima Pokrajinske vlade u iznosu od 31 milion dinara.

– Posle 50 godina uradili smo važnu stvar – sanirali muzejski depo i na taj način sačuvali prostor za više od 350.000 važnih eksponata koji se ovde čuvaju. Uspeli smo da stvorimo prostor dostojan očuvanja naše kulturne baštine – rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon obilaska Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.


Kako je pojasnio, rešen je tehnički problem sa kanalizacionim sistemom koji je bio uzrok čestog plavljenja i koji je uočen odmah nakon izgradnje. Mirović je najavio da je pripremljena projektna dokumentacija i za druge etape uređenja platoa i unutrašnjosti Muzeja.


Prema njegovim rečima, ove godine će biti sanirana fasada zgrade Srpskog narodnog pozorišta, a za nekoliko nedelja će biti gotov i projekat za rekonstrukciju Studija M. 

– Ima puno posla u ovoj oblasti, jer radimo na investicijama i projektima koje decenijama niko nije realizovao – kazao je predsednik.


Obilasku Muzeja prisustvovala je i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, saopšteno je na sajtu Vlade Vojvodine. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan