Gaspromnjeft više nije većinski vlasnik NIS-a

Gaspromnjeft više nije većinski vlasnik NIS-a

Mada šesti paket sankcija EU Rusiji ne podrazumeva sankcije ruskih kompanija već kupovinu ruske nafte, a u njemu se, prema do sada dostupnim informacija, ne pominju zemlje Zapadnog Balkana, pa time ni Srbija, ruski Gaspromnjeft je, preventivno, prodao 6,15 odsto akcija svojoj matičnoj kompaniji – Gaspromu.

Ovo je urađeno zbog toga što, za razliku od Gaspromnjefta, Gasprom nije pod sankcijama Brisela (kako bi članice EU mogle i dalje da od ove kompanije kupuju ruski gas).

Prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, Naftna industrija Srbije (NIS) ima ukupno 163 miliona emitovanih akcija, od čega je 56,15 odsto bilo u rukama Gaspromnjefta. Sada je, dakle, Gaspromnjeft vlasnik 50 odsto akcija.

Da je vlasnička struktura NIS-a, odnosno, to što je Gaspromnjeft imao većinski paket akcija, bio potencijalno veliki problem za Srbiju, videlo se u vreme kada je Brisel donosio odluke o petom paketu sankcija Rusiji.

Taj set kaznenih mera odnosio se na firme u većinskom ruskom državnom vlasništvu (kojima je obuhvaćen Gaspromnjeft). Tek uz diplomatske pregovore Srbija je izuzeta od kaznene politike, koja je podrazumevala da se kroz Hrvatsku Jadranskim naftovodom nakon 15. maja neće transportovati sirova nafta prema rafineriji NIS u Pančevu.

Jasno je, dakle, da je ova vlasnička transakcija urađena da bi se obezbedilo uredno snabdevanje Srbije naftom i naftnim derivatima. Jer, sada, kao vlasnik samo 50 odsto akcija u NIS-u Gaspromnjeft gubi vodeću ulogu u kontroli poslovanja i u srpskoj naftnoj industriji, piše energijabalkana.net.

Promena u vlasničkoj strukturi NIS-a sada obezbeđuje uslove za nastavak normalnog funkcionisanja srpskog tržišta, jer NIS isporučuje najveći deo naftnih derivate.

Naftna industrija Srbije i inače nije bio apriori usmeren na kupovinu ruske nafte. Srbija nije, poput Slovačke, Češke, Mađarske, Bugarske i Hrvatske, tražila izuzeće od šestog energetskog paketa jer NIS sirovu naftu kupuje na tržištu, na osnovu najpovoljnijih cena. To je bio razlog što je, na primer, u prethodnom periodu kupovao uglavnom bliskoistočnu naftu.

Vučić bio protiv nacionalizacije NIS-a

Ističući da je bio protiv nacionalizacije ruskog vlasništva u ovoj kompaniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak da nema sustinskih promena kada je u pitanju vlasnička struktura NIS-a.

Nema suštinskih promena. To je urađeno zato sto je Gaspromnjeft bio pod sankcijama, a Gasprom nije – objasnio je Vučić.

Transakcija je, inače, obavljena na Beogradskoj berzi, u skladu sa propisima Republike Srbije u oblasti trgovine hartijama od vrednosti. Sada Gaspromnjeft ima 50 odsto akcija NIS, Republika Srbija 29,87 odsto, manjinski akcionari 13,98, a Gasprom 6,15 procenata.

Izvor: energijabalkana.net

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan