Gde će završiti plastični otpad iz Evropske unije?

Gde će završiti plastični otpad iz Evropske unije?

Turska je postala glavno odredište za evropsko smeće otkako je Kina 2018. godine počela da zatvara vrata za uvozni plastični otpad.

Od 1. januara članicama Evropske unije biće zabranjeno da izvoze plastični otpad u nerazvijene zemlje. Ova odluka Evropske komisije doneta je u okviru zelenog dogovora evropskog bloka kako bi se zaštitila životna sredina, jer izvezeni otpad, umesto da se reciklira, najčešće završava na deponijama, piše "Politika".

Samo prošle godine EU je izvezla 1,5 miliona tona plastičnog otpada, uglavnom u Tursku, Maleziju i Indoneziju. Evropska vlada je promenila uredbu iz 2006. godine i od sledeće godine biće dozvoljen, i to pod strogo određenim uslovima, izvoz takozvanog čistog otpada u zemlje koje nisu članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Nova pravila šalju jasnu poruku da EU preuzima odgovornost za otpad koji napravi. Ovo je važna prekretnica u borbi protiv zagađivanja životne sredine plastičnom ambalažom i prelaska na održivo ekonomiju u skladu sa ciljevima evropskog zelenog sporazuma. Ova odluka Brisela je odgovor na konferenciju Ujedinjenih nacija u Bazelu iz 2019. godine na kojoj je 187 zemalja potpisalo konvenciju o ograničavanju prekograničnog kretanja opasnog otpada kako bi se zaštitilo javno zdravlje ljudi. Prema podacima sekretarijata UN u Ženevi, od pedesetih godina prošlog veka do danas svet je proizveo otprilike 6,3 milijardi tona plastičnog otpada. Od te količine 12 odsto je spaljeno, manje od 10 odsto reciklirano, dok je više od 80 procenata bačeno na deponije. Uprkos svojim plemenitim „zelenim ciljevima”, EU i dalje reciklira manje od trećine svog plastičnog otpada. Ostatak spaljuje, odlaže na deponije ili izvozi u inostranstvo − kaže  Virginijus Sinkevičijus, evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo.

Prema podacima Eurostata, od 2016. do 2019. godine izvoz ovog otpada iz EU skočio je za deset puta, pri čemu je samo Turska prihvatala četvrtinu tog otpada. Ekipa AFP je nedavno obišla neke od ilegalnih deponija u južnoj Turskoj, na kojima su mogle da se vide tone odbačene plastične ambalaže iz popularnih britanskih supermarketa “Sejnberis” i francuskog proizvođača smrznute hrane “Pikard”. Novinari ove francuske agencije su na drugim lokacijama pronašli čitava brda plastičnog otpada i iz Italije i Holandije, a jedan deo je bio rasut i po okolnim kanalima.

Heng Kijah Čun iz ogranka “Grinpisa” u Maleziji kaže da je ilegalno odlaganje plastičnog otpada iz više od 19 zemalja sveta ostavilo neizbrisive posledice u ovoj državi jugoistočne Azije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan