Generacija Z će u velikoj meri uticati na buduće finansijske navike

Generacija Z će u velikoj meri uticati na buduće finansijske navike

Generacija Z prva je koja je odrasla uz društvene mreže, digitalno je potpuno pismena, međutim ne i finansijski.

Suprotno očekivanom, kada se analiziraju njihove navike vidi se da su fokusirani na zdravlje više nego sve ranije generacije, dok u pogledu novca troše obazrivo, pragmatično, društveno su odgovorni i svrha im je važnija od profita. Ipak, i pored toga u budućnosti žele da zarađuju između 2.000 i 3.000 EUR.

Iako danas, ulaskom na tržište rada, postaju finansijski sve aktivniji, čak 55% ispitanika koji su pripadnici generacije Z novčano i dalje zavisi od roditelja. Za većinu finansijskih odluka savetuju se sa roditeljima, ali i pored toga razmišljaju o pokretanju sopstvenog posla.

Ovo je jasan pokazatelj da imaju preduzetničku inicijativu, kao i činjenica da je danas u APR-u u Srbiji registrovano 67.200 mladih preduzetnika. Uprkos tome, predstavnicima ove generacije i dalje su potrebna znanja i saveti koji će im olakšati upravljanje novcem.

Upravo zato moderne banke počinju sve više da menjaju svoj pristup prema mladima, da kreiraju usluge za startap kompanije i da se bave predviđanjem finansijskog ponašanja generacije Z.

Iz OTP banke poručuju, da digitalizacija, podjednako koliko i njihov pogled na svet, utiče i oblikuje finansijske navike korisnika, što će uzeti većeg maha u budućnosti.

Kao prvu ključnu promenu koja se očekuje navode obavljanje finansijskih transakcija bez odlaska u ekspoziture – chat bot će zameniti službenike u bankama, veštačka inteligencija će se koristi za automatizaciju mnogih bankarskih procesa, a u takvom cyber okruženju generacija Z se odlično snalazi.

Zatim spominju i Fin-Tech. Ekspanzija tehnološko-finansijskih kompanija, kao bliži model rada, biće češći izbor pripadnicima generacije Z, šta će svakako doprineti i tradicionalnim bankama, jer će dovesti do razvoja bankarske regulative i usklađivanja zakonskih okvira sa digitalnim oblicima poslovanja.

Naposletku navode CROWDFUNDING – platforme za grupno investiranje. Crowdfunding predstavlja zajedničko finansiranje od strane velikog broja pojedinaca, manjih ili većih firmi za pokretanje svog biznisa. Generacija Z, kao prva generacija koja u fokus stavlja svrhu i empatiju, više će tražiti ovu vrstu rešenja za pokretanje svojih biznisa. 

Izvor: eKapija

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Generacija ŠKLJ

  pre 167 dana i 17 sati

  Mislite, oni koji budu preživeli svetski rat, za koji tako upornbo verujete da neće doći?
  Sreća, pa kao što je izvestan on, izvesno je i preživljavanje i lekcija.
  Kao što je izvestan i odlazak na Mars, život tamo nekih 200-300 godina i pogibija svih naselja tamo, od nama nepoznatog uzroka.
  Kao što je izvestan i svačiji život i kraj.
  Sve ide u krug, mi menjamo samo manje i nebitne detalje.
  Generacija Z je sve samo ne humana, čini mi se. Ko roboti su.
  Verovatno zbog preživljavanja u WW3.

  Oceni komentar:
  0
  10