"Genesis" im ostvario najveći san: "Postali smo roditelji blizanaca, a sad čekamo još jednog dečaka"

"Genesis" im ostvario najveći san: "Postali smo roditelji blizanaca, a sad čekamo još jednog dečaka"

Jelena Milovanović iz Loznice je deset godina pokušavala da postane majka. Sa suprugom Milanom prošla je brojne preglede i konačno, 2016. godine, kroz proces vantelesne oplodnje u Specijalnoj ginekološkoj bolnici "Genesis" u Novom Sadu, iz prvog pokušaja postali su roditelji blizanaca Veljka i Vojina.

U junu ove godine dečaci su proslavili prvi rođendan, a njihove roditelje ponovo su "posetile" rode. U 2018. godini, Milovanovići će postati brojniji za još jednog člana, i to još jednog dečaka. Jelena je prirodnim putem ostala u drugom stanju.

- Planirali smo još jedno dete. Suprug i ja smo razmišljali da opet posetimo našu dragu doktorku Crnogorac, ali rode su nas iznenadile. Nadali smo devojčici, ali dolazi nam još jedan dečak. Nema veze, "uganjaćemo" mi i tu devojčicu. U "Genesisu" smo zamrznuli tri embriona, ako se ponovo odlučimo na proces vantelesne oplodnje – kaže nam kroz osmeh Jelena, ne skrivajući veliko oduševljenje zbog radosnih vesti.

Blizanci na kredit

Pre dolaska u Genesis, Milovanovići su išli od vrata do vrata ginekologa i urologa, koji nisu mogli da utvrde šta je u pitanju.

U Valjevu je Jelena imala dve neuspešne inseminacije, nakon kojih je usledila vantelesna oplodnja, koja takođe nije dala željeni rezultat. Izmorila ih je, kako kažu, komplikovana procedura, koja podrazumeva mnoštvo nalaza i papirologije, pa čitav proces ponekad razvuče i na pola godine.

Iako su imali još jedan pokušaj o trošku države, na preporuku prijatelja koji su u "Genesisu" iz prvog pokušaja dobili blizance, obratili su se za pomoć dr Zorici Crnogorac. Tada Republički fond za zdravstveno osiguranje Srbije (RFZO) nije imao ugovor sa privatnicima, pa su uzeli beskamatni kredit Crédit Agricole banke.


Milan je inače "svoj gazda", ima kompjutersku radnju, Jelena je zaposlena u osiguravajućoj kući, ali kao i mnogi drugi u Srbiji žive uz kredit. Odluka da se ponovo zaduže nije bila laka jer, pričaju, u Loznici se teško živi, promet je sve manji, radnje i mala preduzeća teško opstaju. Želja za roditeljstvom je ipak prevagnula.

- Nije lako u današnje vreme reći da ste dobili "bebu na kredit", nije baš human izraz, ali je tako. Kredit smo uzeli preko mog oca, jer smo na taj način oboje već bili zaduženi. Naravno ne žalimo jer nam se ispunila životna želja – priseća se svoje borbe za potomstvo Jelena.

Imali smo puno poverenje u "Genesis" tim

Jelena je bila presrećna kad je saznala da su uspeli iz prvog pokušaja, kako kaže, zahvaljujući stručnosti i velikoj posvećenost doktorke Crnogorac i čitavog "Genesis" tima, koji su im ostvarili najveći životni san – postali su roditelji.

- Imali smo potpuno poverenje u doktorku, u svakom trenutku smo tačno znali šta radi i zbog čega, što je jako bitno za sam proces, jer mirna glava je pola poslaDoktorka nam je svaki postupak do najsitnijih detalja opisivala i objašnjavala, tako da sam sada mnogo upućenija u tu materiju – naglašava Veljkova i Vojinova majka.

- Drugarice koje imaju problem sa začećem me zovu i pitaju sve što ih zanima i što im nije jasno. Ponekad zažalim što nisam studirala medicinu, jer je divan osećaj pomoći nekome da dobije dete – ističe Jelena i dodaje da je u tom momentu u "Genesisu" sa njima bilo još šest parova koji su bili u procesu VTO i svima je iz prvog pokušaja uspela!


Kontrolu u prvom trimestru trudnoće radili su u "Genesisu", a kasnije su išli u loznički Dom zdravlja. Sve izveštaje slali su i dr Crnogorac i njenom timu. Jelena se porodila ranije, u 36. nedelji, ali su Veljko i Vojin brzo napredovali i sada im ulepšavaju svaki dan.

- Vojin je nemiran i mora neko stalno da bude s njim, više jede, ali je sitniji jer se mnogo troši, dok je Veljko sušta suprotnost, miran je, ne čuje se i može satima da se igra sam u krevetiću – kažu kroz osmeh Milovanovići.

Uprkos teškim izazovima, verovali su u uspeh. I uvek iznova se vraćali na put koji su zacrtali. Dok nisu pronašli i tim kojem veruju. I koji taj put dobro poznaje.

Sve informacije u vezi sa "Genesis" beskamatnim kreditom za proces vantelesne oplodnje možete dobiti pozivom na brojeve telefona 021 549 444 ili 021 549 777.


PR tekst

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mira

  pre 2302 dana i 2 sata

  Bravo za Vašu upornost i dr. Crnogorac. Živi, zdravi i veseli bili !!

  Oceni komentar:
  1
  3