Global Village: Novosađani isprobavali gastronomske specijalitete iz 19 zemalja

Global Village: Novosađani isprobavali gastronomske specijalitete iz 19 zemalja

Juče je u holu Tržnog centra Big, u organizaciji AIESEC-a, organizovan Global Village sajam - kultura. Novosađani su mogli da se upoznaju sa običajima i gastronomskim specijalitetima mladih ljudi iz 19 zemalja sveta, koji preko leta volontiraju u glavnom gradu Vojvodine.

Tatjana Polimac, PR i potpredsednica za eksterne odnose AIESEC-a istakla je da ova organizacija jedna od najvećih na svetu, koju vode mlade. Jedan od ciljeva je i razvoj liderstva kod mlađe populacije. Trenutno postoje kancelarije u 126 zemalja.

- Šaljemo volontere u inostranstvo i oni dolaze kod nas. Ovde ih ima 30 iz 19 različitih država. U Novom Sadu su angažovani na dva projekta. Prvi je internacionalno zabavište gde deca, kako u državnim tako i u privatnim vrtićima, upoznaju različite kulture od malena, i time se otklanja pojava ksenofobije. Drugi je vezan za socijalnu brigu, u okviru kojeg naši volonteri u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ i nevladinoj organizaciji „MNRO“ pomažu u radu sa osobama sa posebnim potrebama.

U saradnji sa Tržnim centrom Big organizovan je Global village, na kom su mladi volonteri prikazali kulturu svoje države kroz hranu i običaje i time te zemlje približili stanovnicima Srbije – objašnjava Tatjana.

Da Novosađani i te kako prihvataju bogatstvo različitosti pokazala je i ogromna gužva koja se stvorila oko stolova na kojima su se gosti iz različitih delova sveta predstavljali. Mladi i stari jednako su razgovarali sa gostima i degustirali njihova jela.

Veliko interesovanje je izazvao Abdulah, student iz Sultanata Oman, države na jugoistočnoj obali Arapskog poluostrva, koji je u tradicionalnoj arapskoj nošnji delio DVD diskove o svom zavičaju i ljubazno se fotografisao sa posetiocima.

- Imam 19 godina i učim za elektroinženjera. Želja mi je bila da upoznam različite ljude i kulture i da steknem nove prijatelje. Šest nedelja volontiram u jednom zabavištu. Novi Sad je prelep. Centar, Dunav i Petrovaradin su me očarali. Klima mi odgovara, cene su povoljne i sviđa mi se hrana. Burek iz pekare me je oduševio – priča Abdulah i nastavlja: - Ovakve akcije su veoma važne u današnjem svetu. Moramo da upoznamo shvatanja i misli pripadnika drugih kultura kako bismo se bolje razumeli i bili što otvoreniji jedni prema drugima – smatra mladi Omanac.

Iako su njihove države nedavno ratovale, volonterke iz Rusije i Ukrajine, sa koleginicom iz Belorusije, za istim stolom predstavljaju svoje zemlje. Po sopstvenom priznanju, postale su najbolje prijateljice upravo u Srbiji, gde su se i upoznale.

Gost iz Meksiko Sitija, Ernesto, ponudio je posetiocima meksički specijalitet koji je sam spremio. Ljuti namaz na komadićima hleba. Sos je napravio od zelenog meksičkog paradajza u koji je stavio čili, tortilja čips, pavlaku i sir. Tvrdi da se svima svidelo, a naročito mladima.

Devojka iz Estonije nudila je slatki specijalitet napravljen od hleba, džema, šlaga i mleka. Dobijala je samo pozitivne reakcije.

Novosađani su takođe imali priliku da razgovaraju sa volonterima iz Poljske, Egipta, Francuske, Azerbejdžana, Tunisa, Finske, Italije, Portugala i Turske.

Predstavnici AISEC-a smatraju da je ovaj događaj pravi primer onih vrednosti za koje se ova organizacija zalaže od svog nastanka. Te vrednosti su pokazale da nije bitno odakle si, kojim jezikom govoriš, koja ti je vera ili boja kože, već da je samo važno biti otvoren za ono što ti svet pruža. Cilj događaja bio je da se uklone geografske barijere, da se apeluje na toleranciju i poštovanje različitosti.

Više fotografija možete pogledati OVDE

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • lidija

  pre 1816 dana i 21 sat

  Zasto ovaj dogadjaj niste najavili dan ranije? Ili mozda jeste, ali mi je to promaklo? Steta.

  Oceni komentar:
  0
  0