Godišnje u Srbiji od raka umre 21.000 ljudi

Godišnje u Srbiji od raka umre 21.000 ljudi

Svetski dan borbe protiv raka obeležava se na današnji dan, 4. februara, a u Srbiji godišnje od malignuih tumora oboli oko 40.000 ljudi.

Ova bolest godišnje u našoj zemlji odnese 21.000 života. Muškarci u Srbiji najčešće obolevaju od karcinoma pluća, kolona i rektuma, prostate, a žene od karcinoma dojke, kolona i rektuma, pluća, grlića materice. Srbija se prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja, tačnije nalazi se na 12. mestu od ukupno 40 zemalja u Evropi, dok se istovremeno smatra zemjom s visokim rizikom od umiranja od malignih bolesti, gde je na drugom mestu, odmah posle Mađarske, piše "Dnevnik".

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javno zdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti, jer na približno dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka moguće je uticati, menjati ih ili potpuno eliminisati. Čak 40 odsto malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

U Srbiji se na skrining raka dojke pozivaju žene od 50 do 69 godina. Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene od 25 do 64 godine. Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva obuhvata građane oba pola od 50 do 74 godina. Prema poslednjim procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo na 18,1 miliona ljudi, a registrovano je 9,6 miliona smrtnih slučajeva od svih vrsta malignih tumora u 2018. godini.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan